Φόρτισε την ατμόσφαιρα και συγκίνησε τους καλεσμένους και τους παρουσιαστές της εκπομπής «Μουσικό Κουτί» το παιδί του σημαντικού μουσικού

Η επίτιμη καλεσμένη της εκπομπής «Μουσικό Κουτί», που προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου, στην ΕΡΤ, ήταν πραγματικά ξεχωριστή. Οι παρουσιαστές της εκπομπής, Νίκος Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη, υποδέχτηκαν στο πλατό την Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, μία από τις αγαπημένες κόρες του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικο, που για πρώτη φορά μοιράστηκε δημοσίως ιστορίες από τη ζωή του πατέρα της και ερμήνευσε τραγούδια του.

Ανάμεσα στους καλεσμένους που τραγούδησαν επιτυχίες του Θάνου Μικρούτσικου ήταν και οι πρώην συνεργάτες και φίλοι του Μίλτος Πασχαλίδης, Παυλίνα Βουλγαράκη, Κώστας Θωμαΐδης και Θύμιος Παπαδόπουλος. Φυσικά, την τιμητική του είχε ο «Σταυρός του Νότου», το έργο του ποητή Νίκου Καββαδία, που ο σπουδαίος μουσικός μελοποίησε και κυκλοφόρησε το 1979. Η υστεροφημία που κέρδισε ο Έλληνας ποιητής ήρθε μέσα από τη μουσική. 


Ο Μικρούτσικος είχε πει για τον Καββαδία: «Για μένα, ο Καββαδίας δεν είναι ο ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών –αυτά τα χρησιμοποίησε σχεδόν προσχηματικά- αλλά ένας ποιητής που μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις. Αυτά τα επίπεδα προσπάθησα να αναδείξω με τη μελοποίησή μου, και φαίνεται πως δικαιώθηκα, αν αναλογιστούμε πως αυτά τα τραγούδια έγιναν πολύ αγαπητά, κυρίως στη νεολαία, και πως έχουν ήδη περάσει σε μια τρίτη γενιά».

Η Αλεξάνδρα Μικρούτσικου συγκίνησε την Τετάρτη, όταν έπαιξε στο πιάνο και ερμήνευσε το «Ωροσκόπιο». «Το Ωροσκόπιο κρύβει το μότο της ζωής του πατέρα μου: είναι πιο εύκολο να κλαις παρά να ζεις, η ζωή είναι δύσκολη, θέλει προσπάθεια και κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε να ξεπερνάμε τις δυνατότητές μας», εξήγησε την επιλογή της.


Ερωτηθείσα ποια ήταν η πρώτη φορά που άκουσε τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου, η Αλεξάνδρα απάντησε: «Θυμάμαι μουσική στο σπίτι συνέχεια. Απ’ τη στιγμή που ξυπνούσε μέχρι τη στιγμή που έπεφτε για ύπνο στο σπίτι ακούγαμε μουσική. Νομίζω μέσα μου έχει γραφτεί βαθιά το τραγούδι “Οι 7 νάνοι”. Τον θυμάμαι να παίζει, να δοκιμάζει καινούργιους τρόπους… Γενικά έπαιζε και μελετούσε όλη μέρα».

Μέσα από τις μαρτυρίες της Αλεξάνδρας, ξεδιπλώνονται και άλλες πτυχές του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικου, λιγότερο γνωστές το ευρύ κοινό. «Ήταν πολύ, πολύ μπαμπάς. Μπορεί να είχε στούντιο όλη μέρα ή περιοδεία, αλλά το βράδυ που θα γυρνούσε θα ερχόταν να μας πει παραμύθια για να κοιμηθούμε… Μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι που ο μπαμπάς ήταν παραμυθάς» θυμάται η ίδια με συγκίνηση.

Η Αλεξάνδρα αναφέρει επίσης πως η πόρτα του στούντιο του πατέρα της ήταν πάντα ανοιχτή για όλους -συνεργάτες, φίλους, τα παιδιά του. «Οι συνεργάτες του ήταν πάντα οικογένεια» λέει η ίδια και οι παρευρισκόμενοι την επιβεβαιώνουν «Είχε μία φοβερή αγάπη και γενναιοδωρία προς τους νεότερους απ’ αυτόν» συμπληρώνει ο Πασχαλίδης.

Πηγή: parapolitika.gr