Η πτώση αυτή των μετοχών του Facebook επηρέασε αρνητικά και την προσωπική περιουσία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Το χθεσινοβραδινό blackout του facebook
που άφησε εκτός λειτουργίας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τον κολοσσό των social media καθώς και το Instagram και το WhatsApp, έχει δημιουργήσει τρύπα δεκάδων εκατομμυρίων στα ταμεία του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Fortune και του Snopes το facebook έχασε ήδη τουλάχιστον 60 εκατ. δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα από τη στιγμή που οι εφαρμογές του έριξαν μαύρο χθες το βράδυ.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς το facebook κατέγραψε έσοδα σχεδόν 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή καθημερινά βάζει στα ταμεία του γύρω στα 319, 6 εκατ. ή 13,3 εκατ. δολάρια ανά ώρα, 220.000 δολάρια ανά λεπτό και 3.700 δολάρια ανά δευτερόλεπτο. Με βάση αυτούς του αριθμούς τα δύο μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν τις απώλειες του κολοσσού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι οικονομικές επιπτώσεις από το τεράστιο μπλακάουτ στις διαφημίσεις μέσω του Facebook, όσο παρέμεινε εκτός λειτουργίας.

Τεράστια τα χαμένα έσοδα

Τα χαμένα έσοδα δεν ήταν το μοναδικό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπισε χθες το Facebook, καθώς οι μετοχές του κατέγραψαν βουτιά σχεδόν 5% στα 326,23 δολάρια ανά μετοχή εν μέσω ευρύτερου ξεπουλήματος μετοχών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (οι μετοχές των Twitter και Snapchat κατέγραψαν αντίστοιχη πτώση) – κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες 47.3 δις.

Την Κυριακή, είχε προηγηθεί καταγγελία -βόμβα για τον τρόπο λειτουργίας του Facebook με πληροφοριοδότη να αποκαλύπτει η εταιρεία γνώριζε για τις επιπτώσεις των υπηρεσιών της στην ψυχική υγεία των νέων χρηστών, αλλά αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έβαλε το κέρδος πάνω από το δημόσιο όφελος. Η πτώση αυτή των μετοχών του Facebook επηρέασε αρνητικά και την προσωπική περιουσία του ιδρυτού και Διευθύνοντος Συμβούλου του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που κατέχει μερίδιο 14%. Η καθαρή περιουσία του μειώθηκε κατά περίπου έξι με επτά δισ. δολάρια στα 121,6 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα να βλέπει πλέον την πλάτη του συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς ως πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Bloomberg ή έκτος στη σχετική λίστα του Forbes, πίσω από τον ιδρυτή της Oracle Corp. Λάρι Έλισον.

Παράλληλα το Facebook βγήκε από τη λέσχη των εταιρειών του ενός τρις. Δολαρίων. Ο κολοσσός που είχε ενταχθεί στο κλαμπ αυτό μαζί με την Apple Inc., τη Microsoft Corp. την Amazon.com Inc. και την Alphabet Inc. τον Ιούνιο, βρίσκεται πλέον πάνω από 80 δισ. δολάρια κάτω από το όριο αυτό στα 919.79 δισ. δολάρια.

Πηγή: parapolitika.gr