Εμμένει στο τουρκικό αφήγημα ο Τατάρ – «Η πρόταση για δύο κράτη στη βάση της κυρίαρχης ισότητας θα τεθεί στη Γενεύη»

Η μορφή λύσης στο Κυπριακό
, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, δύο κρατών που θα συνυπάρχουν δίπλα, δίπλα, τέθηκε για πρώτη φορά από τον «πρόεδρο» Ερσίν Τατάρ και αποτελεί μια νέα σκέψη και μια νέα θέση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ενώ οι προετοιμασίες για τη συνάντηση 5 + Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό συνεχίζονται, υπάρχουν πολύ κρίσιμες εξελίξεις. Οι δυνάμεις που θέλουν να επικρατήσουν, ειδικά η ΕΕ και το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο, έχουν εισέλθει, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει πολλές ενέργειες για να εξουδετερώσει και να αποδυναμώσει την πρόταση μας για λύση δύο κρατών που να υπάρχουν δίπλα, δίπλα, με κυρίαρχη ισότητα».

Το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ (ελληνοκυπριακά κόμματα), συνεχίζει η ανακοίνωση, επισκέπτονται ορισμένα από τα πολιτικά μας (τουρκοκυπριακά) κόμματα και υπερασπίζονται τη λύση με βάση την ομοσπονδία ζητώντας στήριξη, ένα θέμα που τέθηκε και στη συνάντηση ΡΤΚ-ΑΚΕΛ. Προσθέτει ότι μετά τη συνάντηση ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν είπε ότι η μόνη λύση ήταν η ομοσπονδία και υποστήριξε τις απόψεις του ΑΚΕΛ, ξεχνώντας την δήλωση Ταλάτ σχετικά με το αδιέξοδο των συνομιλιών στη βάση ομοσπονδίας, ο οποίος είπε ότι «ο Χριστόφιας με εξαπάτησε», και τώρα ο Ερχουρμάν «τρέχει πίσω από την ομοσπονδία κάτι που δείχνει πόσο ανίδεος είναι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

«Εάν δεν γνωρίζει ο Ερχουρμάν ότι οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας έχουν καταρρεύσει λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, κυρίως στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, και στο Κραν Μοντανά, τότε πρέπει να διαβάσει» προστίθεται.

Τέλος, αναφέρεται ότι «ενώ περιγράφει το μοντέλο λύσης που βασίζεται στην ομοσπονδία ως την πιο “έξυπνη και ρεαλιστική λύση” αγνοεί επίσης ότι η ομοσπονδία δεν είναι δυνατή και ότι είναι απλώς ένα παραμύθι. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι, ο κ. Ερχουρμάν απορρίπτει το μοντέλο λύσης μας που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα, δύο κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα και που υποστηρίζεται επίσης από την Τουρκία, τη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα της περιοχής».

Πηγή: parapolitika.gr