Τι ανάφερε ο πρόεδρος της Βουλης

Κόντρα για τον τρόπο που διεξάγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες εν καιρώ πανδημίας ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στο προεδρείο της Βουλής με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου τελευταίο διάστημα υποστηρίζει ότι η δυνατότητα έκφρασης γνώμης δια επιστολικής ψήφου αντί αυτοπρόσωπης παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής. Μάλιστα χθες αποφάσισαν να εκφράζουν την διαμαρτυρία τους απέχοντας από όλες τις ψηφοφορίες.

Κατά την σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έκανε παρέμβαση εξηγώντας πως «ο ρόλος μου εδώ και 13 μήνες είναι προστατευτικός για όλους και όλες και όχι ρόλος αντιδικίας και αντιπαράθεσης. Και μάλιστα απροσδόκητα προστατευτικός γιατί τους τελευταίους 13 μήνες όπως όλη η χώρα έτσι και η Βουλή έχει περιέλθει υπό την καταθλιπτική σκιά της πανδημίας. Όμως, δεν αποδειχθήκαμε απροσάρμοστοι».

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε πως «τον Απρίλιο του 2020 και υπό την πανδημική έξαρση, η Διάσκεψη της Βουλής έλαβε την απόφαση περιορισμού της φυσικής παρουσίας των βουλευτών και της δυνατότητας να μετέχουν στις ονομαστικές ψηφοφορίας εξ αποστάσεως με επιστολική ψήφο». Σημείωσε δε ότι η φυσική παρουσία Βουλευτών συνεπάγεται ταυτόχρονη παρουσία συνεργατών, αστυνομικών κ.α. Η απόφαση στηριζόταν σε γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου το οποίο έκρινε ότι η επέκταση της επιστολικής ψήφου είναι απολύτως σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής που προβλέπει στο άρ. 14 την λήψη έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας.

«Ένας βουλευτής στους 300 να μην μπορέσει να ψηφίσει λόγω τεχνικού κωλύματος τότε θα πάσχει το σύνολο της ψηφοφορίας» είπε ο Πρόεδρος για να τονίσει: «Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η επιλογή της επιστολικής ψηφοφορίας μπορεί να μην είναι τεχνολογικά προηγμένη αλλά δεν νοθεύει την ψηφοφορία. Την εξασφαλίζει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Μπορώ να παραδεχθώ ότι η μέθοδος δεν είναι σύγχρονη αλλά δεν νοθεύει την διαδικασία σύμφωνα και με το επιστημονικό συμβούλιο. Και δεν παραβιάζουμε τον Κανονισμό. Η διαδικασία είναι προστατευτική και για την υγεία και για την έκφραση γνώμης. Θα το ξεπεράσουμε το πρόβλημα Είμαι σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία Βουλής. Έχω την δική σας πίεση αλλά προς Θεού – δεν θέλω να υπαγορεύσω συμπεριφορές – η επιστολική ψήφος δεν συνιστά νόθευση».