Οι «χώρες δωρητές» δεσμεύτηκαν να καταβάλουν βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Αφγανιστάν

Την Τρίτη οι  Ταλιμπάν φαίνεται να δέχτηκαν με χαρά τα νέα για τη βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία υποσχέθηκε η διεθνής κοινότητα στο Αφγανιστάν, ενώ παρότρυναν τις ΗΠΑ να επιδείξουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία.

«Ευχαριστούμε και χαιρετίζουμε τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για βοήθεια ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και της  ζητάμε να συνεχίσει τη βοήθειά προς το Αφγανιστάν», είπε ο Αμίρ Καν Μουτακί, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών στους κόλπους της  νέας αφγανικής κυβέρνησης του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Επίσης πρόσθεσε: «Η Αμερική είναι μια μεγάλη χώρα, πρέπει να επιδείξει γενναιοδωρία» στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ, 64 εκατομμύρια δολάρια που θα προοριστούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες εργάζονται στο Αφγανιστάν. Συγκριτικά, η Ουάσιγκτον ξόδεψε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 20 χρόνια της αφγανικής σύρραξης.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο», το όνομα που οι Ταλιμπάν έδωσαν στο Αφγανιστάν, «βοήθησε τις ΗΠΑ διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Όμως, αντί για ευχαριστίες, μιλούν για το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στον λαό μας», σχολίασε ο Αμίρ Καν Μουτακί, κάνοντας αναφορά στους περισσότερους από 123.000 ανθρώπους που διέφυγαν από το Αφγανιστάν στα τέλη Αυγούστου.

Ο ΟΗΕ γνωστοποίησε την Δευτέρα ότι οι χώρες  «δωρητές δεσμεύτηκαν» να καταβάλουν βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Αφγανιστάν, χωρίς να διευκρινίζει, όμως, το ποσό που θα διατεθεί ειδικά σε έκτακτη βοήθεια.

Τέλος, το νέο «Το Ισλαμικό Εμιράτο», διαβεβαίωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να δώσει αυτήν τη βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται με τρόπο απόλυτα διαφανή».

Πηγή: parapolitika.gr