Ο ανεμβολίαστος αδερφός πρώην υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ

-Σήμερα, σας έχω μία άκρως ενδιαφέρουσα πληροφορία που προέρχεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από ένα χωριό, που αν δεν κάνω λάθος βρίσκεται στα διοικητικά όρια του νομού Ρεθύμνης και ονομάζεται Πρινές. Σύμφωνα με τον (καλό) πληροφοριοδότη μου, προ ημερών, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ο αδερφός πρώην υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο στενός συγγενής του πολιτικού, ανήκε στην «υπερήφανη» κατηγορία των ανεμβολίαστων. Ως εκπαιδευτικός λόγω και της θέσης του ερχόταν σε επαφή εκτός από τους μαθητές και με το σύνολο των συναδέλφων του, αφού αν δεν παράκουσα, κατέχει το «αξίωμα» του διευθυντή. Έπειτα από μια μικρή αδιαθεσία, αναγκάστηκε να επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου από το μοριακό τεστ ανακαλύφθηκε ότι νοσούσε από κορονοϊό. Η κατάσταση του ασθενούς ήταν τέτοια που από τις 8/11 έως και τις 12/11 κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του στη μονάδα Covid του νοσοκομείου.

-Μετά το εξιτήριο και με βάση το πρωτόκολλο, πήγε να συνεχίσει την καραντίνα στο σπίτι του. Στο σχολείο όπου είναι διευθυντής, έγινε τηλεφωνική ενημέρωση προς τους γονείς, προκειμένου να μπορούν οι μαθητές να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους υπό την προϋπόθεση να υποβάλλονται σε επιπλέον των δύο υποχρεωτικών προληπτικών ελέγχων ανά βδομάδα. Εκείνο που μέχρι στιγμής δεν έχω μάθει είναι αν έχουν ανιχνευτεί και άλλα κρούσματα στο σχολείο που ήταν διευθυντής ο αδερφός του πρώην υφυπουργού. Επίσης δυσκολεύτηκα να μάθω (για την ακρίβεια δεν έμαθα) αν στον ασθενή χορηγήθηκε το κοκτέιλ των μονοκλωνικών, που τόσο διαφημίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Σε κάθε περίπτωση όμως και επειδή το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά στην Κρήτη, είμαι βέβαιος ότι τόσο ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αλλά κυρίως ο Πολάκης, θα καταθέσουν άμεσα ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας Θάνο Πλεύρη και Νίκη Κεραμέως αντιστοίχως, προκειμένου να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό.

-Όχι τίποτα άλλο, εσχάτως στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να αναζητούν την αλήθεια σε κάθε πεδίο. Υποθέτω ότι θα τους ενδιέφερε να μάθουν και για τον ανεμβολίαστο διευθυντή του σχολείου, ο οποίος (άθελα του) έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και των συναδέλφων του. Μάλιστα, για τον Πολάκη υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οφείλει να παρέμβει στο θέμα. Και εξηγούμαι. Επειδή οι νεοδημοκράτες αφήνουν διάφορα υπονοούμενα, σχετικά με τη συμπεριφορά που επέδειξε όσο ήταν ανεμβολίαστος, οφείλει συμβολικά να ζητήσει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση του Πρινέ, από τη στιγμή που πρόκειται για πρόσωπο που συνδέεται με πρώην υφυπουργό και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε είναι κρίμα να πληρώνει ο πρόεδρος Αλέξης, την επιπολαιότητα ακόμη και των συγγενών των βουλευτών του. Αφήστε που αποτελεί και ευθεία αμφισβήτηση για τον πρώην πρωθυπουργό και μόνο το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πείσει ούτε τα αδέρφια των πολύ στενών φίλων του. Η ιστορία του Πρινέ έχει μπόλικο ενδιαφέρον. Και είμαι σίγουρος ότι όσο ζει και αναπνέει ο Πολάκης, θα χώσει κάτω από τη γη τους ανεμβολίαστους διευθυντές σχολείων που παίζουν με την υγεία ακόμη και μικρών παιδιών.

! Στην αναζήτηση ζεστού χρήματος από τράπεζες του εξωτερικού έχει επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο συναγωνιστής Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean, σε μία προσπάθεια να υλοποιήσει, όπως αρχικώς είχε σχεδιάσει το επενδυτικό πλάνο, με την εξαγορά νέων αεροσκαφών. Στο πλαίσιο αυτό έμαθα ότι αγοράζει και αεροσκάφη ATR, ένα τύπο που μέχρι πρότινος διέθετε κυρίως η Sky Express του Γιάννη Γρύλου. Επί τη ευκαιρία, να σας πω ότι ο τελευταίος διατηρεί και μάλιστα ζωηρό το ενδιαφέρον του για τα πλοία της Attica.

Δυναμικό μπάσιμο από την Optima Bank
-Εντύπωση και (μόνο) θετικά σχόλια προκαλεί στην πιάτσα, η ευελιξία που φαίνεται να διαθέτει η Optima Bank του ομίλου Βαρδινογιάννη, στη χορήγηση νέων δανείων, κάτι που αποτελεί ζητούμενο για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ο πολύπειρος Γιώργος Τανισκίδης πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης και μάλιστα διαχρονικά των Βαρδινογιάννηδων, έχει απλώσει για τα καλά (και μάλιστα σε σύντομο χρόνο) τον τραχανά, δημιουργώντας προϋποθέσεις επιτυχίας για την νέα τράπεζα. Ενόψει μάλιστα του ρόλου που θα διαδραματίσει το τραπεζικό σύστημα στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, μια νέα ευέλικτη τράπεζα μόνο κέρδη μπορεί να αποκομίσει.

Η σύμβαση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών για το Ταμείο Ανάκαμψης
-Την επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογράψουν με το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Ανάκαμψης για να ξεκινήσουν τις χρηματοδοτήσεις των 12,7 δισ. ευρώ του RRF, περιμένουν αύριο από το ΥΠΟΙΚ οι τράπεζες. Tο σχέδιο για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ελαχιστοποιεί τη γραφειοκρατία, αφού βασίζεται στην αρχή του firstin – firstout, χωρίς προκηρύξεις και με τη δυνατότητα συμμετοχής των επιχειρήσεων μέχρις ότου εξαντληθούν οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες. Οι τελευταίες θα ελέγχουν τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου που θα υποβάλλει η επιχείρηση, θα το παραπέμπουν σε ελεγκτική εταιρεία από το Μητρώο διαπιστευμένων ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών προς αξιολόγηση της επιλεξιμότητάς του (θα γίνεται εντός 2 – 4 εβδομάδων) και στη συνέχεια θα προχωρούν στην εκταμίευση του δανείου. Στόχος των τραπεζών είναι να εγκρίνουν τα αιτήματα δανειοδότησης των πελατών τους, μέσα σε ένα μήνα το πολύ ή έως δύο μήνες αν το σχέδιο είναι πιο περίπλοκο.

Το déjà vu του ΤΧΣ
-Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της AtticaBank αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Λογικά μέχρι αύριο θα έχει λάβει τις αποφάσεις του και το ΤΧΣ. Το Ταμείο ευελπιστεί να βρεθεί ο ιδιώτης επενδυτής ώστε να μην αναγκαστεί να ζήσει αυτό που απέφυγε στην περίπτωση της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς όπως την πρότεινε ο Τζον Πόλσον. Η ΑΜΚ της Αttica αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο προσεχές εικοσαήμερο.

!!Προς κέρδη 400 εκατ. ευρώ, οδεύει το 2021 η Eurobank, η οποία θα ανακοινώσει στις 25 του μηνός την επίτευξη δείκτη NPE 7,3% ήδη από φέτος. Το 2022 η διοίκηση της Τράπεζας θα ξεκινήσει συζήτηση με τον SSM για τη διανομή μερίσματος.

ΕΤΕ: Σενάρια για αντικατάσταση του Μυλωνά
-Οι νέες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, με αιχμή τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αλλαγή μοντέλου λειτουργίας, δημιουργούν άγχος και νευρικότητα εντός τους και μεταξύ των στελεχών. Μου μεταφέρουν ότι το κλίμα δεν είναι καλό στην Εθνική Τράπεζα, τα μπρα ντε φερ πληθαίνουν, εξιλαστήρια θύματα για αστοχίες αναζητούνται και η αντικατάσταση του CEO Παύλου Μυλωνά έχει αρχίσει να συζητείται παράλληλα με τα σενάρια για το placement της Εθνικής το 2022.

!!Και στην Alpha Bank, ακούω για γκρίνιες και πιέσεις για εθελοντική αποχώρηση στελεχών που έχουν κάνει καλή δουλειά, αλλά θεωρούνται της παλιάς φουρνιάς. Μήπως ξέρει κάτι ο COO Στέφανος Μυτιληναίος;

Οι τραπεζίτες φοβούνται την πανδημία
-Σαρώνει το νέο κύμα της πανδημίας και επιβάλλει ξανά τις αποστάσεις… Στη Φρανκφούρτη ήταν προγραμματισμένο να γίνει αύριο Παρασκευή το ετήσιο Banking Conference στο οποίο συναντιούνται οι τραπεζίτες των διοικήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών για να συζητήσουν τα φλέγοντα θέματα του κλάδου. Φέτος στο επίκεντρο θα είναι ESG και stresstest. Τα σχέδια άλλαξαν όμως λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και οι τραπεζίτες έτρεχαν χθες, τελευταία στιγμή, να ακυρώσουν εισιτήρια, αφού ειδοποιήθηκαν ότι το συνέδριο θα γίνει διαδικτυακά.

Ο Κεφαλογιάννης πρόεδρος στην Εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις
-Ο τέως υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα για πρόεδρος στην Εξεταστική Επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις και τη λίστα Πέτσα. Χθες ένα μάτι τον είδε να βγαίνει από την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, όπου προφανώς συμμετείχε σε άτυπη σύσκεψη ενόψει της έναρξης των εργασιών της Επιτροπής. Βλέπετε χθες, στο κυβερνείο έγινε μια τέτοια σύσκεψη με τη συμμετοχή του καθηγητή και υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή Μιχάλη Μπεκίρη.

– Στην κυβερνητική σύσκεψη μετείχε και ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Δεν ξέρω αν η μάζωξη έγινε στο πλαίσιο του πρωινού καφέ ή μετά το πέρας αυτού. Ωστόσο, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η οδηγία που έχει δοθεί (κεντρικά) προβλέπει το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής πριν από το τέλος του χρόνου. Επίσης, εκείνο που πληροφορούμαι είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει πιο φρέσκα πρόσωπα για να συμμετέχουν στην Εξεταστική. Τέλος, εκτός από τον πρόεδρο Κεφαλογιάννη, ρόλο αντιπροέδρου στην Επιτροπή θα έχει ο Βασίλης (και κάπως αλλιώς) Υψηλάντης, ενώ εισηγήτρια θα είναι η βουλευτής Τρικάλων, δικηγόρος Κατερίνα Παπακώστα.

! Συμβαίνουν κι αυτά! Για πρώτη φορά σε περίοδο κορονοϊού και με υπουργό Υγείας τον Θάνο Πλεύρη, είχαμε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου χωρίς περιοριστικά μέτρα. Άντε τώρα να πεις ότι ο Πλεύρης, δεν σέβεται την εξέγερση της «17ης του Νοέμβρη». Με κάτι τέτοια σε λίγο θα μείνει άνεργος μέχρι και ο Κουτσούμπας…

Πηγή: parapolitika.gr