Το δύσκολο χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης

-Στριφογυρίζοντας τις τελευταίες μέρες σε διάφορα κυβερνητικά γραφεία, άρχισα να μαζεύω μπόλικη γκρίνια σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τα λίγα που μπόρεσα να αποσπάσω είναι ότι οι διαδικασίες και τα κριτήρια που ζητούνται για να πάρει κανείς χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης θυμίζουν το ’12-’13, τότε που μπαινόβγαινε στα υπουργεία ο Τόμσεν με την παρέα του. Εκείνη την περίοδο που οι χυλόπιτες των τροϊκανών προς τους υπουργούς διαδέχονταν η μία την άλλη. Όπως και τότε, κάπως έτσι και σήμερα, εκτός από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώνεται μια δυσκολία στο να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις. Οι «κοινοτικοί» εμφανίζονται πάρα (μα πάρα) πολύ απαιτητικοί, βάζοντας διάφορα προσκόμματα ικανά να τινάξουν συνολικά τη μπάνκα στον αέρα, με δεδομένες τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί σχετικά με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης.

Άδειασε και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
-Πάντως εκτός από τα μελλοντικά λεφτά που όλοι προσδοκούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόβλημα εντοπίζεται και στο ταμείο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, να έχει σηκώσει (σχεδόν) ψηλά τα χέρια. Η έλλειψη χρημάτων από το ΠΔΕ εκ των πραγμάτων δημιουργεί τεράστιο ζήτημα στην αποπληρωμή Δημόσιων Έργων, που έχουν ήδη εκτελεστεί και απλώς περιμένουν (όχι τα έργα, αλλά οι εργολάβοι) να πληρωθούν. Με τα σημερινά (οικονομικά) δεδομένα, μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται κάπως δύσκολη, αφού εκτός των άλλων, ο υπουργός Σκυλακάκης, πρέπει να ανταποκριθεί και στις αυξημένες απαιτήσεις που έχει παραδοσιακά το τελευταίο δίμηνο του χρόνου.

Τα γκολ στη Βόρεια Ελλάδα…
-Μετά την επιτυχημένη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές όπου ο υπουργός Υγείας διασφάλισε με συμφωνία το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και άνω των 700 κλινών απλών νοσηλειών στη Βόρεια Ελλάδα σειρά παίρνει η επίταξη των ιδιωτών ιατρών. Μπορεί το σχέδιο επίταξης να έχει ενεργοποιηθεί αλλά μέχρι την ολοκλήρωση του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιδιώκει να λύσει το θέμα με την οικειοθελή ενεργοποίηση των ιατρών. Σε συνεργασία με τους συλλόγους, ήδη πάνω από 40 ιατροί στη Θεσσαλονίκη έχουν ενταχθεί στις κλινικές και καλύπτεται και το μεγαλύτερο μέρος στη Θεσσαλία. Όσο η κάλυψη γίνεται με οικειοθελή παρουσία τόσο θα περιορίζεται και η ανάγκη για μαζική επίταξη, πράγμα που επιθυμεί και ο υπουργός Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργός.

…και η παρουσία Πλεύρη στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων
-Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων η χθεσινή συνεδρίαση. Ο λόγος ότι δεν συμμετείχε απλά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά ότι έμεινε σε σχεδόν όλη την άνω των τριών ωρών συνεδρίαση ακούγοντας όλες τις προτάσεις. Η φιλοσοφία που έχει μεταφέρει ο νέος υπουργός είναι ο σεβασμός στα μέλη της επιτροπής που μεταφράζεται στο να ακούει τις θέσεις του καθενός ξεχωριστά και να σχηματίζει ο ίδιος άποψη για τα δεδομένα. Άλλωστε ο ίδιος επισημαίνει ότι για να μπορεί να αποφασίσει μέτρα δεν του αρκεί απλά η εισήγηση αλλά θέλει να παρακολουθεί το σύνολο των επιχειρημάτων που αναπτύσσονται. Αυτό σημαίνει και πραγματική συνεργασία.

! Την Πέμπτη αναμένεται διάγγελμα του προέδρου Κυριάκου, το οποίο θα είναι επικεντρωμένο στις εξελίξεις που σχετίζονται με την έξαρση της πανδημίας.

Από την Πέμπτη η χορήγηση μονοκλονικών
-Την περασμένη Τετάρτη το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) παρέλαβε 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας. Από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση των μονοκλωνικών στους πρώτους ασθενείς. Και δεν μιλάμε για μια εύκολη διαδικασία, αφού μετά την γνωμάτευση του θεράποντος γιατρού, μια τετραμελής επιτροπή, θα λαμβάνει την τελική απόφαση, για τον αν ο ασθενής εμπίπτει στην «ομάδα» που επιβάλλεται η χορήγηση μονοκλωνικών.

-Ένα από βασικότερα κριτήρια για τη χορήγηση, θα είναι η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα του ασθενούς. Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων (κασιριβιμάμπη και ιμδεβιμάμπη) των φαρμακευτικών εταιρειών Regeneron-Roche είναι το πρώτο από τα στοχευμένα για τον κορονοϊό νέα θεραπευτικά σκευάσματα που είναι πλέον διαθέσιμο και στη χώρα μας. Δεν θα είναι συνταγογραφούμενο και θα χορηγείται μετά από ιατρική γνωμάτευση, με έγχυση -διαδικασία που κατ’ εκτίμηση διαρκεί περίπου μία ώρα- σε ενήλικες ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, χωρίς να απαιτείται η παραμονή τους στο νοσοκομείο. Η διάθεση θα ξεκινήσει από τα πανεπιστημιακά και άλλα κομβικά νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας το τελευταίο ενάμισι έτος.

Διακρίσεις από τα… αποδυτήρια
-Όταν στις αρχές Ιουλίου στη πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της Lamda Development για το Ελληνικό, ο Οδυσσέας Αθανασίου αναφερόταν στον πρώτο «πράσινο» ουρανοξύστη στην Ελλάδα και έλεγε ότι με τον Marina Tower «η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη», το πιθανότερο είναι ότι ούτε ο ίδιος πίστευε ότι θα επιβεβαιωθεί τόσο γρήγορα! Ο πράσινος ουρανοξύστης του Ελληνικού, ο πρώτος πράσινος παραθαλάσσιος ουρανοξύστης στην Ευρώπη ενώ βρίσκεται ακόμα στα σχέδια απέσπασε δύο σημαντικές διακρίσεις στις κατηγορίες «Residential High Rise Architecture» και «Residential High Rise Development» στο 28ο European Property Awards.

! Επίσημο λογαριασμό στο Twitter (https://twitter.com/BankofGreece) απέκτησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Καλά «κελαηδήματα» αλλά προσοχή μην είναι από παπαγαλάκια.

Τα σχέδια των τραπεζών και το ESG
-Μεγάλα σχέδια στο χώρο του ESG καταστρώνουν οι τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να διπλασιάσει την ανάληψη κινδύνου σε 2 δισ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας, ενεργειακό συμψηφισμό και πράσινα στεγαστικά δάνεια, να διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη αγροτών στη βιολογική και έξυπνη γεωργία, να αυξήσει τη χρηματοδότηση κατά 1 δισ. ευρώ για πράσινες δημόσιες μεταφορές, για δίκτυο και υποδομές ηλεκτρικής φόρτισης και αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων και να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις με κριτήρια ESG κατά 100%.

Το onboarding του χαρτοφυλακίου της Frontier
Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται το onboarding του χαρτοφυλακίου Frontier που αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα κοινοπραξία αποτελούμενη από θυγατρικές των Bain Capital και Fortress καθώς και την doValue Greece. Η τελευταία που θα αναλάβει και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, θα ενισχύσει τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της στα 32 δισ. ευρώ. Η αύξηση του όγκου δανείων προς διαχείριση ακούω ότι θα απαιτήσει επιπλέον προσωπικό περί τα 150 άτομα που θα πάρει η doValue από την Εθνική. Στη μονάδα διαχείρισης NPLs της Εθνικής απασχολούνται 500 εργαζόμενοι, οπότε αναμένονται προσεχώς ανακατατάξεις…

-Η συναλλαγή του Frontier έχει ενισχύσει τα συνολικά κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 150 μονάδες βάσης, αυξάνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 18,5% pro-forma και μειώνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 12,7%. Η Εθνική παρουσιάζει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 26 Νοεμβρίου και αναμένεται να πει στους αναλυτές ότι οδεύει σε δείκτη NPE 6% το 2022 και μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ. Μία μέρα πριν, στις 25 Νοεμβρίου, η Eurobank θα ανακοινώσει ότι σπάει το φράγμα για μονοψήφιο δείκτη NPE, στο 7,3% ήδη από φέτος.

! Η πανδημία έκοψε τις δουλειές των συμβολαιογράφων. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εργασίες των συμβολαιογράφων το 2020 δείχνουν γενικά μείωση συμβολαιογραφικών πράξεων κατά 32,6%. Μείωση 22,6% κατέγραψαν οι πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων (74.769 πράξεις το 2020 από 96.662 πράξεις το 2019).

Πηγή: parapolitika.gr