Ευχής έργον θα ήταν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες προκειμένου να ξεπεραστεί γρηγορότερα η πανδημία ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος επισημαίνοντας ωστόσο ότι και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε: «ο κ. Πέτσας τέλη Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει πως θα έρχονταν 2 εκ. εμβόλια το μήνα από τον Ιανουάριο» ενώ τελικά ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα έρθουν «μόλις 300.000 εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά.

«Το μείγμα ανικανότητας και ιδεοληψίας της κυβέρνησης δεν της επιτρέπει να ενισχύσει το σύστημα υγείας, να αυξήσει τα τεστ, να επιτάξει ιδιωτικές ΜΕΘ προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσος Ηλιόπουλος. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μείωσε τις δαπάνες για την υγεία το 2021 στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα», ενώ «άφησε τον κόσμο να στοιβάζεται καθημερινά στα ΜΜΜ» και «δεν πραγματοποιεί ελέγχους στους χώρους εργασίας».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σχολίαζαν ακόμα οτι «αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, ετοιμάζεται να βάλει σε κλήρωση με διαδικτυακή υποβολή αίτησης ποιοι θα είναι οι 12.000 «τυχεροί» που θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ.

Με τον τρόπο αυτό, θα συνεχίσει η στρεβλή εικόνα για τη διασπορά στην κοινότητα, αφού έτσι αποκλείονται ουσιαστικά όλες οι ομάδες υψηλής ευαλωτότητας, όπως ηλικιωμένοι, οι κοινότητες Ρομά, οι άστεγοι, πρόσφυγες και πολλοί άλλοι.

Με 3.500 νεκρούς σε ενάμισι μήνα, την πανδημία εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να κάνει η κυβέρνηση το αυτονόητο που ζητά η Επιτροπή από την πρώτη μέρα: Συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, και στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού υψηλής επικινδυνότητας. Ώστε να ξέρουν επιτέλους οι ειδικοί όλα τα δεδομένα και να μην αναγκάζονται να κάνουν εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας στα τυφλά.»