Ζούμε τραγικές καταστάσεις, λέει η Κουμουνδούρου

Το θέμα των ΜΕΘ αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζεται πρώτη σε θανάτους εξαιτίας του κοροναϊού φέρνει για μια ακόμη φορά στην Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η αύξηση των θανάτων έχει να κάνει άμεσα με την κακή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ΕΣΥ χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και ΜΕΘ καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων όχι όμως των θανάτων.

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ δίνεται έμφαση στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού  Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 800 και η χώρα μας βρίσκεται (μαζί με κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης) στην πρώτη θέση της ΕΕ σε θανάτους ανά εκατομμύριο. 

Ακόμα  επισημαίνεται ότι στην πρόσφατη αναφορά ( 12-11-2021) του John Hopkins University ( Our World in Data), η Ελλάδα καταγράφει 73,28 θανάτους/εκατομμύριο τη βδομάδα, ενώ η   Κύπρος 16,74, η Ιταλία 10,75, η Πορτογαλία 7,97, η  Γαλλία 7,09 και η Ισπανία 6,53. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας των υπαλλήλων που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, όπως είναι οι κληρικοί και οι ένστολοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου απέκλεισε άλλωστε χθες την επέκταση της υποχρεωτικότητας. 

Παράλληλα η Κουμουνδούρου ζητά να μάθει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη πόσοι είναι οι συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κοροναϊό εκτός ΜΕΘ.

«Για ποιο λόγο δεν δίνει η κυβέρνηση αυτά τα στοιχεία;» αναρωτήθηκε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: 

«Ο κ. Βασιλακόπουλος πριν από λίγες ημέρες κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έφτιαχνε ψευτοΜΕΘ και παρενέβη ο εισαγγελέας, γιατί δεν είχαν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το ίδιο είπε και η κ. Γκάγκα, παραδεχόμενη ότι δεν είχαμε το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις, και αυτό οδήγησε στην αύξηση των θανάτων».

«Κάθε μέρα έχουμε τον αριθμό των διασωληνωμένων, των νέων κρουσμάτων, των νεκρών. Και τα νούμερα είναι θλιβερά, κατατάσσοντάς μας στη χειρότερη θέση στην ευρωζώνη, αν όχι και σε όλη την Ευρώπη, σε αναλογία με τον πληθυσμό μας. Γιατί δεν μας δίνει η κυβέρνηση και τα στοιχεία των θανάτων εκτός ΜΕΘ; Ζούμε τραγικές καταστάσεις, η βόρεια Ελλάδα καταρρέει, η Αττική βράζει, στη δυτική Ελλάδα έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ…”, συνέχισε.