Σίγουρα θα χρησιμοποιήσει τους όρους «Tούρκοι» για τη μουσουλμανική μειονότητα

Στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
, στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, εκτιμώντας πως σκοπός του είναι να προετοιμάσει μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.

«Θεωρώ πως ο σκοπός του ταξιδιού είναι να προετοιμάσει πιθανή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου. Δεν έρχεται εδώ για να προκαλέσει εντάσεις», σχολίασε ο κ. Συρίγος, μιλώντας στην «ΕΡΤ».

«Σίγουρα θα χρησιμοποιήσει τους όρους “Tούρκοι” για τη μουσουλμανική μειονότητα. Αυτή είναι μια πάγια θέση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από το 1959. Δεν είναι έκπληξη, όπως και πάγια θέση δική μας είναι ότι βάσει της Συνθήκη της Λωζάννης η μειονότητα είναι μειονοτική», σχολίασε.

«Έχει μέσα μειονοτικές ομάδες, μία εκ των οποίων είναι τουρκογενής», δήλωσε ο κ. Συρίγος αναφέροντας ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι διμερείς σχέσεις, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και η προετοιμασία μιας νέας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Επίσης, τόνισε ότι «προτιμώ οι αντιπαραθέσεις να είναι σε διπλωματικό επίπεδο κατά τη διάρκεια ερωτοαποκρίσεων, σε συνεντεύξεις, παρά να τις βλέπουμε με πλοία και αεροπλάνα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας πως «σε αυτή τη φάση η Τουρκία επιδιώκει σχετικά χαμηλούς τόνους καθώς αυτό που την ενδιαφέρει είναι οι σχέσεις της με την Αμερική».