Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από την «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»

Στην επέτειο της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ημέρα που άνοιξε προς υπογραφή η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», το πρώτο, διεθνώς, νομικά δεσμευτικό κείμενο που προωθεί μια ολοκληρωμένη και εναρμονισμένη απάντηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Σε μία περίοδο που οι καταγγελίες για περιστατικά βίας, κακοποίησης ή παρενόχλησης πληθαίνουν, η διασφάλιση της εφαρμογής των διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική».

Η κ. Συρεγγέλα συμπλήρωσε πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών δεν πρέπει να έχουν ως άξονα την φιλανθρωπία, αλλά τις συντονισμένες πολιτικές του κράτους. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε ένα γόνιμο έδαφος, ώστε η κυβέρνηση να προωθήσει μία σειρά σημαντικών αλλαγών στη νομοθεσία, να ενδυναμώσει το δίκτυο υπηρεσιών για τα θύματα, αλλά και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες κατάρτισης απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Στο νέο νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι η «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας» ενσωματώνεται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση σε λίγες ημέρες στη Βουλή, ενώ τόσο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης όσο και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα συνυπέγραψαν κοινή δήλωση υποστήριξης για τη δεκαετή επέτειο της σύμβασης.

Υποστήριξη

Σήμερα, στη χώρα μας οποιαδήποτε γυναίκα βιώνει περιστατικά βίας και κακοποίησης μπορεί να απευθυνθεί στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στο οποίο μεταξύ άλλων ανήκουν οι 20 ξενώνες φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Μπορεί, επίσης, είτε να καλέσει δωρεάν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, ώστε να μιλήσει με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, είτε να ζητήσει βοήθεια στα 43 ανά την Ελλάδα συμβουλευτικά κέντρα.