Διήρκησε περίπου 45 λεπτά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

«Να διαχειριστούμε τις διαφορές μας»

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο France 24.

«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός,σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης.

Δεν επιθυμεί «θερμό καλοκαίρι» η Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί ένα «θερμό» καλοκαίρι όπως το περσινό, με την έξοδο του Ορούτς Ρέις συνοδεία πολεμικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών τον Ιανουάριο, ο τέταρτος κύκλος συναντήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης τον Μάιο κατά τον οποίο συζητήθηκαν δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα δείχνουν ότι επί του παρόντος και η Τουρκία επιθυμεί και εκείνη ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών. Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προωθήσει από τη μία πλευρά την λεγόμενη θετική ατζέντα, στη βάση και της συμφωνίας των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ επί ενός καταλόγου 25 προγραμμάτων οικονομικής, τουριστικής και περιβαλλοντικής συνεργασίας. Από την άλλη πλευρά, το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και η εκτός κάθε πλαισίου πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θέτει σταθερά η ελληνική κυβέρνηση.

Περισσότερα σε λίγο…