Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.

Για το Brexit, οι 27 εξέφραζαν χθες ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.

Για την κλιματική αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.

Στην Αθήνα, στο μεταξύ, επικρατεί ικανοποίηση και από το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου έθεσαν στην Τουρκία χρονικό όριο προκειμένου να εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για μια «πολύ σημαντική εξέλιξη» η οποία, σε συνδυασμό με την πρόσφατη σκληρή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδεικνύει πως «οι κινήσεις της κυβέρνησης φέρνουν απτά αποτελέσματα, καθώς γίνεται πλέον σαφές πως, αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της, θα υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ».

Πηγή: parapolitika.gr