Και από αυτή τη συνάντηση προέκυψε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων»

Οι (πρώτοι) πάγοι του παγόβουνου των ελληνοτουρκικών σχέσεων έλιωσαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», ήταν το σχόλιο υψηλόβαθμων κυβερνητικών πηγών αμέσως μετά το πέρας της. Η συνάντηση που κράτησε σχεδόν 50 λεπτά και πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα». Συν τοις άλλοις «υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Και από αυτή τη συνάντηση προέκυψε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020», υπογραμμίστηκε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Aπό την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους σε σχέση με τα όσα συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε ότι «αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως μετά το αίτημα του κ. Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα διοχέτευσαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «έσπασε ο πάγος» και προμηνύεται ήρεμο καλοκαίρι, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι, παρά τις διαφορές τους, Ελλάδα και Τουρκία είναι γείτονες, συνεπώς ο διάλογος είναι πάντοτε σημαντικός.

Δείτε την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter