Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να υπάρχουν νέοι κανόνες για το πώς θα υπολογίζονται κάποιες δαπάνες στο χρέος

To μηνυμα «ναι στη δημοσιονομική πειθαρχία, όχι στη λιτότητα» στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής. 

Ενόψει της ολοκλήρωσης της περιόδου χάριτος -λόγω πανδημίας κορωνοϊού- που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στις ευρωπαϊκές οικονομίες για χρέος, έλλειμμα και πλεονάσματα, ο Νότος (ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία) επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερες δημοσιονομικές «ανάσες».

Για τον λόγο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να υπάρχουν νέοι κανόνες για το πώς θα υπολογίζονται κάποιες δαπάνες στο χρέος, όπως για τους εξοπλισμούς και την κλιματική αλλαγή, που θα μπορούσαν να μην έχουν τόσο βαρύ «αποτύπωμα» στο χρέος κάθε κράτους.

5462453

«Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό, διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη ωστόσο, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη, την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε», ανέφερε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

5462167

Σημειώνεται πως αύριο στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν αν χρειάζονται νέα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αν και είναι πιο πολλές οι δυσκολίες παρά οι δυνατότητες να υιοθετηθεί καθολικά, ευρωπαϊκά, ένα μέτρο υποχρεωτικού εμβολιασμού, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.