Λίγες ώρες απέμειναν πλέον για την Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική δραστηριότητά της και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστάσιάδης βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση απόψεων, ζητώντας την επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία μέτρα όπως το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της χρηματοδότησης που απορρέει από το στάδιο αυτό καθώς και η διακοπή χρηματοδότησης τουρκικών εταιρειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου και υπέρ της επιβολής κυρώσεων, ακόμα και σκληρών, βρίσκονται Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Δανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε στην τουρκική συμπεριφορά, τονίζοντας ότι «η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Προσχέδιο χαμηλών προσδοκιών

Ιδιαίτερα «φτωχό» ήταν το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που συζητήθηκε χθες σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, το οποίο αποκάλυψε το Reuters. Το προσχέδιο περιλαμβάνει όπως αναμενόταν, επέκταση των κυρώσεων σε περισσότερα άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία. Εφόσον συμφωνηθεί, ο Ζοζέπ Μπορέλ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση της υπάρχουσας λίστας κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής της, επισημαίνει το προσχέδιο.

Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

* καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης

* καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021

* η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ.