Το θέμα ανακινήθηκε από μια νέα απόφαση, όταν η Βορειοϊρλανδέζα δικαστής Σιόμπχαν Κίγκαν, αρμόδια για να καθορίσει τις συνθήκες των θανάτων

Σχεδόν 50 χρόνια μετά τους αιματηρούς πυροβολισμούς στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε σήμερα «ανεπιφύλακτα» τη συγγνώμη της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά είπε ότι θα ήθελε να επικεντρωθεί στη «συμφιλίωση» παρά στην αναζήτηση των ενόχων αυτής της αιματηρής περιόδου.

Καθώς το Brexit αναζωπύρωσε τις κοινοτικές εντάσεις στη βρετανική επαρχία, το Ηνωμένο Βασίλειο ταλανίζεται από δύσκολες συζητήσεις για το πώς θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτό το ταραγμένο παρελθόν.

Το θέμα ανακινήθηκε από μια νέα απόφαση την Τρίτη, όταν η Βορειοϊρλανδέζα δικαστής Σιόμπχαν Κίγκαν, αρμόδια για να καθορίσει τις συνθήκες των θανάτων, κατήγγειλε την αδικαιολόγητη χρήση βίας από τον βρετανικό στρατό στη «σφαγή του Μπαλιμέρφι.

Αυτή η σειρά πυροβολισμών κατά τους οποίους δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Αύγουστο του 1971 στο Μπέλφαστ θεωρείται ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια των τριών δεκαετιών βίας μεταξύ καθολικών υπέρμαχων της επανένωσης με την Ιρλανδία και των προτεσταντών υπέρμαχων της ένωσης με τη Βρετανία. Στα βίαια αυτά επεισόδια έχασαν τη ζωή τους συνολικά σχεδόν 3.500 άνθρωποι έως την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της βρετανικής επαρχίας, «ο πρωθυπουργός ζήτησε ανεπιφύλακτα συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Μπαλιμέρφι» στο δυτικό Μπέλφαστ, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ηγέτης της συντηρητικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την απόφαση της Τρίτης «πολύ λυπηρή». Η δικαστική απόφαση ενώ αναγνωρίζει ότι η περίοδος ήταν χαοτική, εκτιμά ότι οι στρατιώτες είχαν κάνει «δυσανάλογη» χρήση βίας και ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο εννέα εκ των «εντελώς αθώων» θυμάτων.

Η δικαιοσύνη εξέτασε πέντε περιστατικά που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα τριών ημερών, από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου, αμέσως μετά τη θέσπιση μέτρου που επέτρεπε τη σύλληψη και την κράτηση χωρίς δίκη ατόμων που θεωρούνταν ύποπτα για συμμετοχή σε παραστρατιωτικές οργανώσεις. Αυτό το μέτρο είχε οδηγήσει σε κύμα συλλήψεων, που ακολούθησαν ταραχές.

Προτεραιότητα στη συμφιλίωση

Την περασμένη εβδομάδα, δύο Βρετανοί πρώην στρατιωτικοί αθωώθηκαν για τη δολοφονία ενός μέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) το 1972, στο τέλος μιας δίκης, η διεξαγωγή της οποίας είχε εξοργίσει στρατιωτικούς εν ενεργεία και απόστρατους.

Η συζήτηση για τον ρόλο του στρατού – υπεύθυνου για περίπου 300 ανθρωποκτονίες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που έληξαν επίσημα το 2007, σύμφωνα με τον δείκτη Sutton που καθιέρωσε το Πανεπιστήμιο του ‘Ολστερ – παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: parapolitika.gr