Αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες ευρισκόμενες στον Βαλκανικό μεταναστευτικό διάδρομο

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, κ. Bledar Çuçi.

Οι κ.κ. Μηταράκης και Çuçi αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες ευρισκόμενες στον Βαλκανικό μεταναστευτικό διάδρομο και ομονόησαν στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της φύλαξης των συνόρων, των επιστροφών και της νόμιμης μετανάστευσης.

0H7A9776-1024x575

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και η ενεργοποίηση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για τους Ουκρανούς εκτοπισμένους, καθεστώς, που όπως ενημέρωσε ο κ. Çuçi, έχει θέση σε εφαρμογή και η Αλβανία στη βάση οικειοθελούς υιοθέτησης της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε στον Αλβανό υπουργό Εσωτερικών τη νέα προσέγγιση του Υπουργείου για τη νόμιμη μετανάστευση και ειδικότερα το σχήμα πενταετών αδειών διαμονής για εποχική εργασία.