Βουλευτής Λακωνίας με τη ΝΔ από το 1974 έως το 1993 και υφυπουργός Εθνικής Αμύνης 1991 – 1993

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην βουλευτή και υφυπουργού της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Π. Σταθόπουλου εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας
.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως «με αισθήματα θλίψης και συγκίνησης υποδεχθήκαμε τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Ιωάννη Π. Σταθόπουλου, διακεκριμένου Λάκωνα, στρατιωτικού και πολιτικού, που υπηρέτησε πιστά και αποτελεσματικά τόσο τη χώρα όσο και την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι το 1974, αφού προηγουμένως είχε αποταχθεί από το δικτατορικό καθεστώς, λόγω της πρωταγωνιστικής συμμετοχής του στο Κίνημα του Ναυτικού, διετέλεσε βουλευτής Λακωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, από το 1974 έως το 1993, και υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, από το 1991 έως το 1993».

Ο κ. Τασούλας, υπογράμμισε πως ο Ιωάννης Σταθόπουλος «υπήρξε ένας απ’ αυτούς που συνέβαλαν ουσιαστικά στην αναίμακτη αποκατάσταση της Δημοκρατίας, χωρίς να το διατυμπανίσει, προστατεύοντας την πορεία προς τη δημοκρατική μετάβαση τον εντελώς πρώτο κρίσιμο καιρό της Μεταπολίτευσης. Τιμήθηκε, εν συνεχεία, επί σειρά ετών από τον λαό της Λακωνίας, τον οποίο και επάξια εκπροσώπησε στο Κοινοβούλιο. Ως Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης υπηρέτησε για μια ακόμη φορά στη ζωή του έντιμα και παραγωγικά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Ιωάννης Π. Σταθόπουλος υπήρξε για όλους μας υπόδειγμα κοινοβουλευτικού ανδρός και τα συλλυπητήριά μας στη σύζυγο και τους οικείους του είναι ειλικρινή και θερμά».