Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται στρατιωτικό πραξικόπημα
στο Σουδάν, με τον πρωθυπουργό, Αμπντάλα Χάμντοκ να βρίσκεται σε κατ’οίκον κράτηση.

Η στρατιωτική δύναμη που δεν είναι σαφές στις διαταγές σε ποιών υπακούει πολιόρκησε την κατοικία του πρωθυπουργού του Σουδάν και έθεσε τον πρωθυπουργό υπό κράτηση, όπως μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαντάθ, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Λίγο νωρίτερα, τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του κ. Χάμντοκ συνέλαβε η ίδια δύναμη, που πραγματοποιεί το πραξικόπημα στο Σουδάν και έναν πολίτη που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο, κατά τις ίδιες πηγές.

Την ίδια στιγμή, συνελήφθησαν αρκετά μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης – όλα είναι πολίτες –, ενώ απέκλεισε τις εισόδους στο Χαρτούμ και γέφυρες. Παράλληλα, βίντεο και φωτογραφίες πολιτών που διαδηλώνουν κατά του νέου πραξικοπήματος κάνουν εδώ και λίγη ώρα τον γύρο του διαδικτύου.

«Χαμός» σε ολόκληρη τη χώρα

Οι στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού και τον έθεσαν υπό κράτηση, είπαν μέλη της οικογένειάς του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν – η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2019 – κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να «αντισταθούν» σε οποιοδήποτε νέο πραξικόπημα.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ενώ την είδηση μετέδωσαν και μέσα ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας.

Η στρατιωτική δύναμη έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα και αρκετές γέφυρες, ενώ την Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

Πηγή: parapolitika.gr