Ενημερώθηκαν για το Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης συνόρων

Tο Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας στο χωριό Χειμώνιο, επισκέφθηκαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο έκτακτης επίσκεψής τους στον Έβρο μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Οι δύο υπουργοί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό αεροπλάνο και από εκεί οδικώς μετέβησαν στις Καστανιές όπου επισκέφθηκαν το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 που πρόσφατα ανακαινίστηκε. Τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Παναγιωτόπουλου συνοδεύουν  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν με την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα μιλήσουν στις 19:30. 

Σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα.

Σχέδιο θωράκισης των ελληνικών συνόρων 

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης προσφυγικής κρίσης περιλαμβάνεται η ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών με την μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει πρωτοβουλίες σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών-μελών της ΕΕ που, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ.