Πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία

Με σκληρή ρητορική έναντι της Λευκορωσίας και αίτημα για αποφάσεις περί κυρώσεων προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινάει σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες. Η διήμερη έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί με άλλη ατζέντα, αλλά το ζήτημα αυτό λαμβάνει πλέον κυρίαρχη θέση στις συζητήσεις των «27».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους Financial Times, αναφερόμενος στη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ μετά από την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», υποστήριξε.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για «πράξη κρατικής αεροπειρατείας», ενώ υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρχουν συνέπειες γι’ αυτή τη συμπεριφορά». Ακόμα πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Μοναδικό φαινόμενο στον σύγχρονο δημοκρατικό κόσμο, πρόκειται για πράξη κρατικής τρομοκρατίας, μια κυνική υποστολή της δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, που θα ολοκληρωθεί αύριο στις Βρυξέλλες, έχει ωστόσο και άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μία πρόταση που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από αρκετούς μήνες και η οποία είναι καίριας σημασίας για τον τουρισμό. Το λεγόμενο ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID (το οποίο αρχικά είχε ονομαστεί «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό») αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή για τους ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Στο τραπέζι της συζήτησης των «27» αναμένεται επίσης να τεθεί και η άρση των πατεντών για τα εμβόλια, που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Δεύτερον, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που είναι ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει τη θέσπιση του πρώτου κλιματικού νόμου της χώρας μας, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης και επιδιώκει να βρεθεί στην πρώτη ταχύτητα των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα της μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της πράσινης μετάβασης.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό αναμένεται να τεθεί εκτάκτως στην ατζέντα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται και στη στάση της Τουρκίας και στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.