Στη νεολαία ήταν στοχευμένο ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού

Στη νεολαία ήταν στοχευμένο ένα μεγάλο κομμάτι της σημερινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και όχι τυχαία: Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και στις καταλήψεις είναι νέοι, ενώ είναι παράλληλα η ίδια ηλικιακή κατηγορία που «βράζει» περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων λόγω του κορονοϊού.

Για αυτό, λοιπόν, η αναφορά του πρωθυπουργού στον κόσμο που έχει εύλογα κουραστεί από τα διαρκή lockdown ήταν επικεντρωμένη στους νέους. «Ένας χρόνος με διαδοχικούς περιορισμούς πράγματι μας έχει κουράσει. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε, πρώτος εγώ, την αγωνία του επαγγελματία ο οποίος μένει μακριά από τη δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, να πιει έναν καφέ. Την αγωνία του φοιτητή, του πρωτοετή φοιτητή ο οποίος με όνειρα μπήκε στη σχολή της επιλογής του και τώρα διαπιστώνει ότι για ένα χρόνο τουλάχιστον να κάνει τα μαθήματα διαδικτυακά. Την αγωνία του 17χρονου, της 17χρονης -έχω παιδί σε αυτή την ηλικία- που σου λέει: ‘Τι θα γίνει; Την τελευταία χρονιά δεν την φανταζόμουν έτσι. Θα ήθελα να είμαι στο σχολείο», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα και στους νεαρούς αστυνομικούς: «Πολλοί από τα νέα τα παιδιά τα οποία έχουν μπει στην Αστυνομία, είναι παιδιά 22, 23, 24, 25 ετών. Όταν θα βγάλουν τις στολές τους θα πάνε να πιούν καφέ στις ίδιες καφετέριες που συχνάζει η υπόλοιπη νεολαία μας.»

Τις πιο στοχευμένες αναφορές, ωστόσο, τις έκανε στο κλείσιμο της ομιλίας του, με δύο κυρίως αιχμές: Τις ειδήσεις που διαβάζουν οι νέοι στα social media και τη σχέση της νεολαίας με τη βία.

«Δεν κουνάω το δάχτυλο. Ανοίγω, ανοίγουμε όλοι τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε και ειδικά οι νέοι σήμερα δεν πρέπει να είναι υποταγμένοι. Πρέπει να είναι υποψιασμένοι. Είναι σημαντικό νομίζω να γνωρίζουν ότι μία ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν συνιστά πάντα την απόλυτη αλήθεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε σχέση με τα φαινόμενα βίας επεσήμανε: «Η βία όμως, το πιστεύω ακράδαντα, δεν ταιριάζει σε αυτή τη γενιά. Και ένα έχω να πω σήμερα στα νέα παιδιά, ότι ο διχασμός τελικά σημαίνει μαρασμός. Μην βάλετε φωτιά στον δρόμο, εάν θέλετε βάλτε φωτιά στη σκέψη σας και υψώστε τη γροθιά σας αλλά και τα μυαλά σας για να αμφισβητήσετε με κριτική σκέψη αυτά τα οποία δεν σας αρέσουν».

Ως προς το κομμάτι της αμφισβήτησης της εξουσίας, που είναι κατεξοχήν χαρακτηριστικό της νέας γενιάς, ο πρωθυπουργός έκανε μια ειδική αναφορά: «Αλίμονο εάν ζητούσαμε από τους νέους να παραιτηθούν από την αμφισβήτηση. Αλλοίμονο. Θα πρέπει κάθε κοινωνία η οποία θέλει να προχωρήσει να επιζητεί αυτή την αμφισβήτηση. Και πιστεύω τελικά ότι μέσα από αυτή την αμφισβήτηση θα συναντηθούμε με τη νέα γενιά. Δεν λειτουργεί με δόγματα, ούτε με έτοιμες λύσεις, ούτε με ακίνητες βεβαιότητες.»