Η επίσκεψη συμπίπτει με την 30ή επέτειο της εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο

Επίσημη επίσκεψη από σήμερα έως τις 3 Νοεμβρίου πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
.

Η επίσκεψη θα αποτελέσει το έναυσμα για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το 1922.

Μάλιστα, η επίσκεψη συμπίπτει με την 30ή επέτειο της εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Ως προς την επίσκεψη, όπως έχει αναφέρει σε εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη θα γίνει στην Ουάσιγκτον με τις ανώτατες διπλωματικές και εκκλησιαστικές τιμές, ενώ στο πρόγραμμα είχαν συμπεριληφθεί επισκέψεις στις μητροπόλεις του Πίτσμπουργκ και του Σικάγου, και μια οικουμενική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ, στην πολιτεία της Ιντιάνα.

Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί στη Νέα Υόρκη, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την ημέρα της 30ής επετείου της ενθρόνισής του, θα τελέσει τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ενδιαφέρον, αλλά και ποικίλα μηνύματα, θα έχει το 10ημερο ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ, καθότι κλείδωσαν οι συναντήσεις του κ. Βαρθολομαίου στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κάτι που δεν αναμενόταν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρώτα θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και κατόπιν στη Νέα Υόρκη.