Τι υποστηρίζει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιες είναι οι θέσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

«Μπαίνουμε στο τελικό στάδιο και θα καλέσουμε τον φερόμενο ως ύποπτο κ. Παππά για να δώσει εξηγήσεις
», ανέφερε ο πρόεδρος της προανακριτικής Σταύρος Κελέτσης μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και συμπλήρωσε πως «ο πρώην υπουργός δια του συνηγόρου έκανε μια παρέμβαση και δήλωσε ότι θα καταθέσει υπόμνημα. Εμείς οφείλουμε να τηρήσουμε το άρθρο 244 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για αυτό και θα καλέσουμε τον κ. Παππά την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 στις 10:00 και εάν θέλει θα τοποθετηθεί δια υπομνήματος. Μετά την εξέταση του κ. Παππά ή την διαβίβαση του υπομνήματος θα πάμε στην διαδικασία σύνταξης πορίσματος εκτός και αν προκύψουν νέα δεδομένα».

Ο κ. Κελέτσης συμπλήρωσε ότι θα ζητηθεί νέα ολιγοήμερη παράταση για τις εργασίες της επιτροπής έως τις 7 Ιουλίου αν και εκτίμησε ότι, «έως το τέλος του τρέχοντος μήνα το πόρισμα θα έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια».

Επίσης η επιτροπή αποφάσισε να σταλεί επιστολή προς τον Χρήστο Καλογρίτσα ώστε να επισπεύσει έως την κατάθεση Παππά, την διαβίβαση επιπρόσθετων εγγράφων που ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι έχει στην διάθεσή του και επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του.

Δεν θα εμφανιστεί στην προανακριτική ο Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς ενημέρωσε δια του συνηγόρου του πως δεν θα προσέλθει με φυσική παρουσία στην επιτροπή αλλά θα τοποθετηθεί δια γραπτού υπομνήματος, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που δίνει ο νόμος.

Νωρίτερα όπως τόνισε σε τηλεοπτική του δήλωση αναφερόμενος στις εξελίξεις: «Η προανακριτική στήθηκε μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, επειδή ωφέλησε το δημόσιο, επειδή φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, κυρίως, επειδή εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Σήμερα, με συνοπτικές διαδικασίες, περιλαμβανομένων καθυστερήσεων αλλά και των διακοπών του Πάσχα σε ένα διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, με μόνο 13 συνεδριάσεις, κλείνει ο κύκλος κατάθεσης των μαρτύρων.

Κλείνει ο κύκλος μιας κακόγουστης φάρσας, μιας κακόγουστης παράστασης που έχει εξελιχθεί σε φιάσκο και μπούμερανγκ για τους πολιτικούς της εμπνευστές. Τη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να τη δει όλος ο ελληνικός λαός στην Ολομέλεια της Βουλής».

ΝΔ: Στα πόδια το βάζει ο Παππάς

Την απόφαση του, να καταθέσει δια υπομνήματος ο Ν. Παππά, σχολίασαν κύκλοι της ΝΔ αναφέροντας, «Το βάζει στα πόδια ο Νίκος Παππάς μετά το πόρισμα-κόλαφο της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταρρίπτει σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του, περί ελέγχου και έγκρισης από την Τ.τ. Ε της προέλευσης των τριών εκατ. ευρώ με τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά την έκθεση-βόμβα που αποκαλύπτει ότι η μεταβίβαση των 3 εκατ. ευρώ στον Καλογρίτσα από τους Άραβες έγινε βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου το οποίο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, πολλαπλασιάζοντας τις ενδείξεις περί εικονικότητας της σύμβασης, ο «πρωταγωνιστής» εκείνης της περιόδου, επέλεξε τη φυγή.

Μη αντέχοντας να σταθεί πρόσωπο με πρόσωπο ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής και να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί για το παρασκήνιο της σύστασης ομίλου χειραγώγησης Μέσων Ενημέρωσης την περίοδο που ήταν πανίσχυρος υπουργός, ο Νίκος Παππάς κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά ”πυροτεχνήματα” και βαρύγδουπες δηλώσεις.

Γυρίζει την πλάτη στην αναζήτηση της αλήθειας και επιλέγει τον μονόλογο λέγοντας πως θα καταθέσει τις θέσεις του με υπόμνημα. Τα στοιχεία όμως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής και οι επώνυμες καταγγελίες για το στήσιμο ενός μηχανισμού προπαγάνδας έχουν δημιουργήσει ”βουνό” αποκαλύψεων που ζητούν σαφείς απαντήσεις.

Τα ερωτηματικά έγιναν περισσότερα με την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ATTICA Bank Αθανάσιου Τσάδαρη ο οποίος τίναξε στον αέρα ένα ακόμη ”επιχείρημα” του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή ο Καλογρίτσας είχε λεφτά επομένως δεν είχε λόγο να αναζητήσει χρήματα, καθώς υποστήριξε ακριβώς το αντίθετο!

Από την εξέταση του τραπεζικού στελέχους με πορεία όπως ο ίδιος είπε στην Αριστερά και προσωπικές (όχι άλλες σχέσεις) με άτομα του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε:

Από την έναρξη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η πιστοληπτική ικανότητα του Χρ. Καλογρίτσα εκτινάχθηκε από τα 47 εκατ. ευρώ στα 110 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα έτος!

Κατά το διαγωνισμό των αδειών ο Χρήστος Καλογρίτσας, σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε ο Νίκος Παππάς, δεν είχε πιστοληπτική ικανότητα και η ATTICA Bank του είχε αρνηθεί δάνεια και για το κανάλι παρόλο που ο αποκαλούμενος ”κόκκινος εργολάβος” το ζήτησε.

Ενώ τα 3 εκατ. ευρώ θεωρήθηκαν από την ATTICA Bank νόμιμα, τελικά απεστάλη στις 3 Οκτωβρίου 2016 αναφορά ως ύποπτη συναλλαγή στην Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος.

Μέσα από τις ερωτήσεις του βουλευτή κ. Νικολακοπούλου προέκυψε η σύνδεση του έργου Πάτρα – Πύργος στα email της CCC με σαφή αναφορά για ”σπάσιμο” του έργου σε 8 τμήματα από την τότε κυβέρνηση».

Κίνημα Αλλαγής: Επιμείνουμε να έρθουν όλα στο φως

Την διαφωνία τους τονίζουν από το ΚΙΝΑΛ όσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών επιμένοντας στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης. Όπως σχολιάζουν:

«Από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι ο κ. Νίκος Παππάς αποτέλεσε τον ”ιθύνοντα νου” στη μεθόδευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel. Έχει δηλαδή αποδειχθεί ότι ο Υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ο κατ’ εξοχήν εγγυητής και θεματοφύλακας της διαφάνειας του διαγωνισμού, – αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον σύμφωνα με τον Νόμο – «πατρόναρε» και διαμεσολαβούσε ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο το ”στήσιμο” του διαγωνισμού.

Μια ακόμη προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας, στην οποία ευτυχώς οι θεσμοί της Πολιτείας μας αντιτάχθηκαν».

«Ωστόσο, σήμερα, με ευθύνη της πλειοψηφίας -σε συνεννόηση άραγε και με τον ΣΥΡΙΖΑ;- φαίνεται πως η Προανακριτική Επιτροπή σπεύδει να ολοκληρώσει άρον-άρον τις εργασίες της. Αιφνιδιαστικά, αποφασίζεται να κλείσει ο κατάλογος των μαρτύρων, και αμέσως μετά γίνεται δεκτό ο κ. Παππάς να μην εμφανιστεί καν αλλά να αρκεστεί η Επιτροπή σε έγγραφο απολογητικό υπόμνημα. Το Κίνημα Αλλαγής αντιδρά και δεν συμπράττει σε αυτές τις εξελίξεις. Ζητεί να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, σύμφωνα με την εντολή της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι μάρτυρες που ήδη κατέθεσαν και κυρίως ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, οφείλουν να καταθέσουν όλα τα έγγραφα που οι ίδιοι υποστήριξαν ότι κατέχουν. Άλλως γεννώνται εύλογα ερωτηματικά. Εμείς, από την πλευρά μας, θα επιμείνουμε να έρθουν όλα στο φως», καταλήγει η ανακοίνωση.