Τα αφηγήματα των υποψηφίων στο δρόμο προς τις κάλπες

Φουντώνει ημέρα με την ημέρα η μάχη για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής
με διακύβευμα τη μελλοντική του φυσιογνωμία.

Υπενθυμίζεται ότι, με τα σημερινά δεδομένα, μόνο δύο υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους. Η νυν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Υποψήφιος, όπως φαίνεται, θα είναι και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος παρά τις πιέσεις συνεργατών και στελεχών, τηρεί στάση αναμονής μέχρι νεωτέρας.

Όπως υποστηρίζουν οι παλιές καραβάνες του χώρου, όσο πλησιάζουμε προς τις εσωκομματικές κάλπες δημιουργείται ένα ισχυρό δίπολο, με τη μάχη για την προεδρία του κόμματος να αποκτά έναν αμιγώς ιδεολογικό χαρακτήρα.

Ποιοι είναι όμως οι εκφραστές των δύο αυτών στρατοπέδων;

Κλίνατε επί αριστερά για τη Φώφη Γεννηματά

Από τη μια πλευρά βρίσκεται η νυν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία θα επιχειρήσει να δώσει ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα και πολιτική χροιά στην εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί ιδεολογικοπολιτικά προς τα αριστερά, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης του αριστερό-στροφου πολιτικού ακροατηρίου, των ψηφοφόρων του παλαιού ΠΑΣΟΚ που είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα δηλώνουν δυσαρεστημένοι, αλλά και όσων τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αυτόνομης πορείας της παράταξης. Άλλωστε, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η αλλαγή ρητορικής της, η οποία έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μιλώντας ταυτόχρονα για μία νέα, έξυπνη σοσιαλδημοκρατία η οποία θα αφήσει πίσω της τον εναγκαλισμό με το νεοφιλελευθερισμό.

Γύρω από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής συνασπίζονται στελέχη και ψηφοφόροι του λεγόμενου παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές και παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, ενώ στο δρόμο προς τις κάλπες, θα έχει δίπλα της μια σειρά στελεχών από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, που λειτουργούν ως «μυστικοσύμβουλοί» της, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Γείτονας, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Τσουρας κ.α. 

Μεταρρυθμιστικό κέντρο για τον Λοβέρδο

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υιοθετεί μια πιο καθαρόαιμη κεντρώα ρητορική, ενώ στηρίζεται στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που υπάρχει στην βάση του ΚΙΝΑΛ και το οποίο το καλλιεργεί εντέχνως.

Με τη ρητορική που αναπτύσσει, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να απευθυνθεί, κυρίως, στο εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό και κεντροαριστερό κοινό που εγκατέλειψε το Κίνημα Αλλαγής για να ψηφίσει τη ΝΔ προκειμένου να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, δεν πρέπει να κάνει χάρη στην ΝΔ να της αφήσει τον μεταρρυθμιστικό χώρο», επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα «πως όσοι πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης που θα βάλει τέρμα στον λαϊκισμό και τον ανορθολογισμό αποτελούν το προνομιακό ακροατήριο του εγχειρήματός μου».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται, επίσης, και στους Κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που επιλέγουν κυβερνησιμότητα, βάσει προγραμματικής συμφωνία, και οχι ακυβερνησία.

Υπέρ του πρώην υπουργού κινείται μεγάλη μερίδα «σημιτικών» και «βενιζελικών» στελεχών, που στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία είχαν στηρίξει μαζικά τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρώην υπουργοί και βουλευτές, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, καθώς και πολλά κεντρώα κομματικά στελέχη ανά τη χώρα.