Να υπερβεί την κρίση που δημιούργησαν οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της υπουργού Πολιτισμού στην υπόθεση Λιγνάδη και το τοξικό κλίμα που καλλιέργησε η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και αυστηρότερο ποινικό πλαίσιο για συγκεκριμένα αδικήματα. Οι παρεμβάσεις δεν θα περιορίζονται στο χώρο των κρατικών θεάτρων και του πολιτισμού, αλλά θα ξεδιπλώνονται σε όλο το εύρος των εργασιακών χώρων. Ήδη μελετάται κώδικας δεοντολογίας για όλους τους φορείς του Δημοσίου, με κανόνες συμπεριφοράς και αντιμετώπισης κάθε μορφής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Θα υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για την καταγγελία και τις ποινές παρόμοιων περιστατικών.

Υπό συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται και η αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν αδικήματα κατά ανηλίκων με αύξηση του χρόνου παραγραφής. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για τα όσα αποκαλύπτονται και για την «καμπάνια χυδαιότητας που ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί». Από την πλευρά της κυβέρνησης εγκαλούν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time