Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία – Τι περιλαμβάνει

Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης που ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής αύριο, η τροπολογία που ρυθμίζει το πλαίσιο χορήγησης ποσού 150 ευρώ προς τους νέους ηλικίας 18 εως 25 ετών που συμμετείχαν ή θα λάβουν μέρος στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Όπως αναφέρει η ρύθμιση, δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι όσοι προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους έως την δημοσίευση της τροπολογίας σε ΦΕΚ.

Στην τροπολογία περιλαμβάνεται και η δημιουργία ειδικής ψηφιακής εφαρμογή application ώστε καταστήματα εστίασης ή επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων να μπορούν να σκανάρουν και να ελέγχουν την εγκυρότητα των ψηφιακών πιστοποιητικών covid ή των βεβαιώσεων εμβολιασμού των πελατών.

Όπως αναφέρει η συνοδευτική έκθεση, «Εισάγονται διατάξεις για το χρονικό διάστημα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊου, με σκοπό τη διευκόλυνση της λειτουργίας επιχειρήσεων ή άλλων χώρων συνάθροισης, αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων αποστασιοποίησης».

Ειδικό application θα τσεκάρει τους πελάτες

«Αναπτύσσεται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητές συσκευές με την οποία πραγματοποιείται ο έλεγχος της εγκυρότητας, της γνησιότητας και της ακεραιότητας του ψηφιακού πιστοποιητικού covid – 19 της ΕΕ της βεβαίωσης εμβολιασμού ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας μέσω της οριζόμενης διαδικασίας.

-Οι υπόχρεοι χρήσης της πλατφόρμας (ιδιοκτήτες ή νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων εστίασης, επιχειρήσεων προβολής θεαμάτων, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους καθώς και τα αρμόδια κρατικά όργανα)

-Οι αυτοτελώς υπεύθυνοι επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα -Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθώς και οι ιδιοκτήτες και οι νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων διεξαγωγής θεαμάτων και εκδηλώσεων κατά περίπτωση.

-Ως εκτελούσα την επεξεργασία, η ανώνυμη εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κοινωνικής Ασφάλισης» και ως υποεκτελούσα την επεξεργασία η ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και έρευνας ΑΕ».

Το voucher των 150

Θεσπίζεται για το διάστημα που υφίσταται άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊου και σε περίπτωση όχι πέραν της 31.12.2021 η παροχή οικονομικής διευκόλυνσης ύψους 150 ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 18 – 25 ετών.

– Που έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση εμβολιασμού ή σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου τη μόνη δόση εμβολιασμού, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του covid – 19.

– Που έχει λάβει την πρώτη δόση ή μοναδική δόση του εμβολίου από την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος μέχρι και τη δημοσίευση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους το κόστος της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.