Οι δύο υφυπουργοί πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη στους υγροτόπους του Κόλπου της Καλλονής

Από κοινού επίσκεψη πραγματοποιήσαν στη Μυτιλήνη
την Παρασκευή η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, για την προώθηση του οικοτουρισμού και γεωτουρισμού.

Μετά από την πρόσκληση του καθηγητή Νίκου Ζούρου, διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι δύο υφυπουργοί καθώς και η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Μαρία Παπαδοπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κώστας Τριάντης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το διάσημο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, το οποίο αποτελεί μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, καθώς και το σύγχρονο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου εκτίθενται σπάνια ευρήματα και απολιθώματα του Δάσους.

Προώθηση γεωτουρισμού και οικοτουρισμού

Στόχος της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση και ανάδειξη των προοπτικών τουριστικής προβολής και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και των σπάνιων οικοσυστημάτων της. Στο ίδιο πλαίσιο, οι δύο υφυπουργοί πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη στους υγροτόπους του Κόλπου της Καλλονής, περιοχή η οποία ετησίως προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών για ορνιθοπαρατήρηση, ενώ ενημερώθηκαν λεπτομερέστερα για ζητήματα ενδιαφέροντος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί στη Σκάλα Καλλονής.

Κατά την άφιξή της στο νησί, η υφυπουργός, συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, μετέβη στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Εκεί ενημερώθηκε για την πορεία εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού του νησιού καθώς και την πορεία μετάδοσης του ιού στη Μυτιλήνη.

Ακολούθως μετέβη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου συνάντησε τον περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν οι πολιτικές και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη και την ανάδειξη ειδικά της περιοχής του Βορείου Αιγαίου, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για υλοποίηση έργων υποδομής αλλά και επιμόρφωσης ανθρώπινου δυναμικού σχετικά με τις νέες εξελίξεις στην τουριστική αγορά και τις νέες τάσεις που παρατηρούνται. Απασχόλησε ιδιαίτερα η βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσω της επένδυσης σε ειδικές μορφές τουρισμού, που θα εμπλουτίσουν και θα κάνουν περισσότερο ελκυστικό το τουριστικό τους προϊόν.

Δίπλα στο νησί 

Σύντομη στάση πραγματοποίησε η υφυπουργός στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Βορείου Αιγαίου. Εκεί η κυρία Ζαχαράκη συνάντησε τη διευθύντρια της Υπηρεσίας, Νίκη Χατζηστυλιανού, καθώς και τις υπαλλήλους του υπουργείου που εργάζονται εκεί. Συνοπτικά, παρουσιάστηκε στην υφυπουργό το έργο της Υπηρεσίας, ενώ υπήρξε σύντομη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις νέες πολιτικές κατευθύνσεις του υπουργείου για την υπέρβαση της πανδημικής κρίσης και την επιτυχή μετάβαση του ελληνικού τουρισμού αλλά και του τουρισμού των νησιών του Βορείου Αιγαίου στη μετά την πανδημία εποχή.

Εν συνεχεία, ύστερα από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής, η υφυπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή. Εκεί ξεναγήθηκε στους διαμορφωμένους και πλέον επισκέψιμους χώρους του παλαιού εργοστασίου παραγωγής λαδιού, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τους υπευθύνους του Μουσείου για τη στρατηγική και τη μέθοδο προσέλκυσης ενδιαφέροντος επισκεπτών σε μονάδες πρωτογενούς παραγωγής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η υφυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στους δύο μητροπολίτες του νησιού, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης, κατόπιν σχετικής μέριμνας του αντιπροέδρου της Βουλής, ολοκληρώθηκε με εκτεταμένη συζήτηση που είχε η υφυπουργός με εκπροσώπους των φορέων τουριστικού κλάδου της Μυτιλήνης. Συζητήθηκαν οι πολιτικές και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και οι ειδικές πρόνοιες τις οποίες έλαβε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου. Υπογραμμίστηκαν ιδίως τα μέτρα που ελήφθησαν ειδικά για τη στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου και η εστιασμένη σε αυτά καμπάνια του ΕΟΤ για την τουριστική προβολή τους. Επισημάνθηκαν οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου για την υπέρβαση της πανδημίας και τα έργα μέσω των οποίων το υπουργείο προωθεί την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού στην Ελλάδα.

Λόγω έκτακτων ανειλημμένων υποχρεώσεων της υφυπουργού, δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψή της στο Αποστακτήριο Πλωμαρίου. Λίγο πριν, η κ. Ζαχαράκη μαζί με τον κ. Αθανασίου μετέβησαν στην Πέτρα της Μυτιλήνης, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τοπικούς επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής.