Τη Λέσβο θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στο νησί το πρωί της Πέμπτης και θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, για να ακούσει τις απόψεις τους για την κατάσταση στο νησί και να ανταλλάξουν ευχές. Επίσης θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και θα συνομιλήσει με τους γιατρούς και νοσηλευτές.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα με υπουργική απόφαση παρατάθηκε η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο έως τις 30.6.2021. Η απόφαση περιλαμβάνει τη μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ).

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών για ακόμα ένα εξάμηνο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κρίθηκε επιβεβλημένη, για να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Νότης Μηταράκης, η δομή του Καρά Τεπέ «είναι μία δομή που θα εγκαταλειφθεί μέσα στο 2021, καθώς στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η νέα δομή όπως έχουμε συνεννοηθεί και με τον Δήμο Μυτιλήνης. Μία σύγχρονη δομή, μία δομή πρότυπο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και στις ανάγκες ασφαλείας που μία δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο πρέπει να πληρεί».