Ποιες οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Εν μέσω νέας «επίθεσης» του κοροναϊού, μιας πολιτικής κόντρας με αφορμή τα νέα μέτρα και την εξαίρεση της Εκκλησίας, αλλά των νέων δεδομένων που η έξαρση της πανδημίας επιβάλλει, το Μέγαρο Μαξίμου για τρίτη ημέρα συγκαλεί σύσκεψη μαρτυρώντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και αυτό φαίνεται να στοχεύει με τις κινήσεις του, έχοντας πλάνο πέντε εβδομάδων, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας.

Αυτό μαρτυρά και η σημερινή παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεωδορικάκου στη σύσκεψη, ο οποίος θα έχει κομβικό ρόλο το επόμενο χρονικό διάστημα, απέναντι στην προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας.

Εκτιμάται ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι τόσο κρίσιμες, όσο και δύσκολες, καθώς θα εξελιχθεί η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας.

 Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τα επιδημιολογικά μοντέλα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον ένα δίμηνο και απέχουμε πολύ από την κορύφωση της πανδημίας.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κινηθεί σε ένα τρίπτυχο μέτρων που περιλαμβάνει αυστηροποίηση ελέγχων και αυξημένο τέστινγκ στους ανεμβολίαστους, ενισχυτική, τρίτη δόση σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το πλάνο  που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, όπως είναι το μήνυμα που στέλνεται σε κάθε τόνο ο πρωθυπουργός, είναι ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown και στέρηση ελευθεριών για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που έχει εμβολιαστεί. Μάλιστα σήμερα, το επανέλαβε δύο φορές,  τόσο από τη Βουλή, όσο και από την συνέντευξή του στο Μega.

 Στο πλάνο, όπως εξήγησε σήμερα το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δεν περιλαμβάνεται επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

 Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη

Σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της εφαρμογής του νέου πλαισίου από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Κατηγορηματικός οτι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς δημοσιογράφους απέκλεισε για δεύτερη φορά, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός lockdown λέγοντας “Δεν θα κλείσει κανείς! Ακούσατε τι είπα (στην επιτροπή) δεν θα κλείσουν, δεν θα έχουμε lockdown. Αυτή είναι η προσέγγιση όλων των χωρών.

Μέτρα με την ελπίδα να μην αυξηθούν περισσότερο τα κρούσματα

Σημειώνεται ότι από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό που ανακοινώθηκε χθες και το οποίο περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, προσέλευση για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο σχεδόν παντού με τεστ και μεγαλύτερα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο 

* Απαιτείται εφεξής αρνητικό rapid ή μοριακό test για την προσέλευση των ανεμβολίαστων σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται της υποχρέωσης οι χώροι λατρείας, τα φαρμακεία και οι χώροι του κλάδου της διατροφικής αλυσίδας.

 * Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε 2 rapid ή μοριακά test ανά εβδομάδα, περιλαμβανομένων και των ιερέων. 

* Από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν πρόσβαση στην τρίτη (ή τη δεύτερη, εάν πρόκειται για το μονοδοσικό) δόση του εμβολίου, μόλις κλείσουν έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. 

* Έναρξη εφαρμογής των νέων προστατευτικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. 

* Τα πρόστιμα στους παραβάτες επιχειρηματίες ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, με αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες.

 * Τα νέα προστατευτικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους στοχεύουν πρωτίστως στην αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού επί του γενικού πληθυσμού, καθώς και στην προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών οι οποίοι επιμένουν να μην εμβολιαστούν.

 Επίσης, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων: 

* Οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί γιατροί δεν θα συνεχίσουν στο ΕΣΥ της χώρας μας και δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. 

* Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η αναστολή των καθηκόντων για όλους τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.