Πρόταση για τη δημιουργίας μιας «Μόνιμης Αεροναυτικής Δύναμης ‘Επιβολής της Ειρήνης’ στη Μεσόγειο» κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού μας Ναυτικού Στέφανος Γκίκας.

Η προαναφερθείσα πρόταση κατατέθηκε στη διάρκεια της ειδικής συνεδριάσεως της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλικής Δημοκρατίας, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Στην τοποθέτησή του ο Στέφ.Γκίκας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τέτοιες ημέρες πριν από 25 χρόνια εξελισσόταν η κρίση των Ιμίων, όπου η Ελλάδα και η Τουρκία ήλθαν πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη. Το περασμένο καλοκαίρι, ζήσαμε ξανά μία επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο και σε μείζονα ελληνοτουρκική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την άποψη που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Ιταλικής Βουλής Πιέρο Φασίνο, περί ανάγκης για μία στρατηγική Συλλογικής Προστασίας και Ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου για τις χώρες του Νότου, ο Στέφ.Γκίκας πρότεινε τη δημιουργία μίας Μόνιμης Αεροναυτικής Δύναμης “Επιβολής της Ειρήνης” στην περιοχή, με συμμετοχή των χωρών του Νότου, υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγους μήνες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις, τόνιζε απευθυνόμενος στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την αναγκαιότητα επιβολής της Ειρήνης (peace enforcement) στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο. «Πρόκειται για μία ενέργεια που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε προκλητικές ενέργειες παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από τρίτες χώρες» τόνισε χαρακτηριστικώς ο Κερκυραίος Βουλευτής.