Ανοιχτά για αποχώρησή της από την Ε.Ε. μίλησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός μετά τη νέα ομοφοβική νομοθετική πρωτοβουλία του Βίκτορ Ορμπαν

«Για µένα η Ουγγαρία δεν έχει πλέον καµιά δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οµως, δυστυχώς, δεν αποφασίζω µόνος µου. Υπάρχουν άλλες 26 χώρες-µέλη που πρέπει να πουν: ήρθε η ώρα να φύγεις». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, είπε δυνατά κάτι που συζητείται εδώ και καιρό χαµηλόφωνα στους διαδρόµους των Βρυξελλών. Αφορµή για το ξέσπασµά του, η νέα οµοφοβική νοµοθετική πρωτοβουλία της Βουδαπέστης, που προκάλεσε διπλωµατική αλλά και ποδοσφαιρική κρίση, καθώς συνεχίζεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Ποδοσφαίρου, µε αποκλεισµένη πλέον την Ουγγαρία. Ο επίµαχος νόµος, που απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της οµοφυλοφιλίας» στα άτοµα κάτω των 18 ετών -και ουσιαστικά απαγορεύει µια σειρά από βιβλία, ταινίες και τηλεοπτικά προγράµµατα-, είναι η τελευταία πρόκληση µε την υπογραφή του ακροδεξιού λαϊκιστή ηγέτη Βίκτορ Ορµπαν. Η Ε.Ε. -στην οποία η Ουγγαρία ανήκει από το 2004- για ακόµα µία φορά χρειάστηκε να του υπενθυµίσει ότι το «µπλοκ» στηρίζει και διαφυλάσσει τα θεµελιώδη δικαιώµατα του ανθρώπου και απαγορεύει κάθε είδους διακρίσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισµό.

∆εκαέξι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν την Ουγγαρία για το νοµοσχέδιο, η Κοµισιόν έχει κινήσει νοµικές διαδικασίες κατά της ουγγρικής νοµοθεσίας, ενώ το θέµα πήρε και αθλητικές διαστάσεις. Η UEFA αρνήθηκε µεν να φωταγωγήσει το στάδιο του Μονάχου όπου θα γινόταν στις 23 Ιουνίου ο αγώνας Γερµανία – Ουγγαρία στα χρώµατα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έβαψε ωστόσο το logo της στα χρώµατα του ουράνιου τόξου, όπως έκαναν και πολλά εµβληµατικά κτίρια της γερµανικής πόλης. Η ∆ιεθνής Αµνηστία, µάλιστα, µοίρασε χιλιάδες πολύχρωµες σηµαίες για τους θεατές που θα βρίσκονταν στις εξέδρες. Επειτα από όλα αυτά, ο Ορµπαν ακύρωσε, «ενοχληµένος», το ταξίδι του στο Μόναχο.

Ενεργοποίηση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. (για την αποχώρηση κράτους-μέλους) ζητούν ορισμένοι για την Ουγγαρία

∆εν είναι η πρώτη φορά που ο Ούγγρος πρωθυπουργός απασχολεί την Ε.Ε. Οι «27» έχουν εγκαλέσει πολλές φορές τη Βουδαπέστη για πλήθος παραβάσεων, επιθέσεις κατά του Τύπου, της ανεξαρτησίας της ∆ικαιοσύνης και γενικότερα κατά του κράτους ∆ικαίου. Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας από το 2010, ο Ορµπαν έχει ανακηρύξει τη δηµιουργία της πρώτης «ανελεύθερης δηµοκρατίας» της Ε.Ε, που βασίζεται στις εθνικές παραδόσεις και αντλεί έµπνευση από «επιτυχηµένα», όπως λέει, έθνη, όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα.

Σκληρός εθνικιστής, έχει επικριθεί στις Βρυξέλλες για πολιτικές καταστολής της ∆ικαιοσύνης, των ανεξάρτητων µέσων ενηµέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και για τις προσπάθειες να βάλει λουκέτο σε πανεπιστήµια. Τελευταίο του εγχείρηµα, σύµφωνα µε τους «New York Times», η «χορηγία» ύψους 1,7 δισεκατοµµυρίων δολαρίων σε ένα κολέγιο-φυτώριο υπερσυντηρητικών διανοουµένων, που βρίσκεται υπό κατασκευή. Στόχος του για τη σχολή είναι να εκπαιδεύσει 10.000 φοιτητές σε όλη την Ουγγαρία και αλλού στην Ευρώπη, που θα συνεισφέρουν στη «δηµιουργία µιας πιο εθνικιστικής κοινωνίας». Το ιδιόκτητο ίδρυµα Mathias Corvinus Collegium (MCC) έλαβε πρόσφατα ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που το σύστηµα Υγείας της Ουγγαρίας υποχρηµατοδοτείται και λυγίζει υπό την πίεση της πανδηµίας.

Το «μαύρο πρόβατο»της Ευρώπης

Ο Ορµπαν κυριαρχεί στην ουγγρική πολιτική εδώ και τουλάχιστον µία δεκαετία, ισορροπώντας σε µια λεπτή γραµµή µε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, ανέχονται µέχρι σήµερα τις υπερβολές και τις προκλήσεις του. Πλέον, βρίσκεται υπό αυξανόµενη πίεση µετά τον νέο νόµο, µε τον Ρούτε να γίνεται ο πρώτος ηγέτης που αµφισβητεί ανοιχτά το εάν η Ουγγαρία θα πρέπει να παραµείνει στο µπλοκ. Εντός της Ουγγαρίας, η δηµοτικότητα του Ορµπαν έχει πληγεί λόγω της καταστροφικής διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού.

Ο «φάκελος Ορµπαν» άνοιξε στην ουσία για την Ε.Ε. το 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης. Η Ουγγαρία ύψωσε τότε το λεγόµενο «τείχος της ντροπής» στα σύνορα µε τη Σερβία και την Κροατία, ένα συρµατόπλεγµα µήκους 175 χιλιοµέτρων, που επιτάχυνε για κάποιους το σχίσµα στους κόλπους της Ε.Ε.

Η χώρα έκτοτε έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο επικρίσεων για την πολιτική της απέναντι στις µειονότητες και τους πρόσφυγες. Σύµβολο της σκληροπυρηνικής, εθνικιστικής ευρωπαϊκής ∆εξιάς, ο 58χρονος Ορµπαν καταγγέλλει τον «εξισλαµισµό» της Ευρώπης, µετατρέπει τη χώρα του σε ηµι-αυταρχικό καθεστώς και αλλάζει τους εκλογικούς νόµους, ελέγχοντας απόλυτα τα µέσα ενηµέρωσης και τη ∆ικαιοσύνη. Θεωρεί ότι οι εθνικιστικές δυνάµεις στην Ευρώπη πρέπει να ενωθούν για την καταπολέµηση της µετανάστευσης.

«Χαίρε, δικτάτορα!», είχε αναφωνήσει το 2015 ο πρόεδρος της Κοµισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποδεχόµενος τον Ορµπαν στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας. «Χαίρε, µεγάλε δούκα», είχε απαντήσει εκείνος, χωρίς να χάσει την ψυχραιµία του, αναφερόµενος στην πατρίδα του οικοδεσπότη, το Μεγάλο ∆ουκάτο του Λουξεµβούργου. Στο νέο «µπρα-ντε-φερ» µε την Ε.Ε., Γάλλοι ευρωβουλευτές ζητούν έλεγχο των πόρων που θα φθάσουν στην Ουγγαρία, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα 7 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στη χώρα από το Ταµείο Ανάκαµψης της Ε.Ε. θα δαπανηθούν σωστά. Ζητούν από την πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να καθυστερήσει να δώσει «πράσινο φως» για εκταµίευση των πόρων στη Βουδαπέστη.

Πηγή: parapolitika.gr