Μπορεί σε όλη την Ευρώπη να έχουν εφαρμοστεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά στη Σουηδία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τον άμεσο κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες στη σκανδιναβική χώρα καταγράφηκαν 682 νέα κρούσματα και 172 θάνατοι από τον κορονοϊό, αριθμός που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ, πίσω από τον προχθεσινό αριθμό των 185 θανάτων.

Παρά τον συνολικό αριθμό θανάτων, που ανέρχεται στους 1.937 και είναι τεράστιος σε σχέση με τις γειτονικές χώρες (Δανία – 384 νεκροί, Νορβηγία – 169 θάνατοι, Φινλανδία -149 νεκροί), η Σουηδία δεν έχει επιβάλει ακόμη αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η ήπια προσέγγιση της Σουηδίας έχει ως αποτέλεσμα τα πάρκα, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα σχολεία να είναι ακόμη ανοιχτά και γεμάτα από κόσμο, παρά τον μεγάλο κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού. Το μόνο που έχει απαγορευτεί είναι οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων μαζί με επισκέψεις σε γηροκομεία και συνιστάται η κοινωνική απομάκρυνση παρά η επιβολή των αυστηρών κανόνων.

Η Σουηδία πάντως επιμένει πως η στρατηγική της είναι σωστή – παρά τις αντιδράσεις – επειδή οι άνθρωποι πρέπει να «κατανοήσουν και να αποδεχτούν» τα μέτρα μακροπρόθεσμα και όχι να αναγκαστούν να τα υπακούσουν. «Εάν όλοι αναλάβουν την ευθύνη τους, μαζί θα το ξεπεράσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν.

 Πηγή: parapolitika.gr