Το «παρών» έδωσαν ηγέτες από όλον τον κόσμο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Με μια μεγαλειώδη τελετή με πολλούς συμβολισμούς, που συνδύαζε την οθωμανική παράδοση με τον δυτικό πολιτισμό ξεκίνησε η νέα θητεία του Ταγίπ Ερντογάν, του μακροβιότερου ηγέτη της σύγχρονης Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα με την σύζυγό του, Εμινέ, και χαιρέτισε τους ξένους ηγέτες και τους εκπροσώπους χωρών που βρέθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα για την τελετή. Ανάμεσά τους 21 πρόεδροι χωρών, 13 πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσα τους και ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Βασίλης Κασκαρέλης.

Παρόντες και οι θρησκευτικοί ηγέτες, με πρώτο στη σειρά τον Oικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ο Ερντογάν χαιρέτισε θερμά τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον πρόεδρο του ρωσικού κουνοβουλίου Βιάτσελαβ Βολόντιν και τον στενό σύμμαχό του πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος κάθισε δίπλα του μαζί με την σύζυγό του.

Ο Τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε νωρίτερα στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Έφτασε με τη μαύρη λιμουζίνα του, την οποία συνόδευαν αστυνομικοί με μηχανές. Η οροφή και το καπό ήταν βαφτεί στο κόκκινο από τα γαρύφαλλα με τα οποία έραναν το αυτοκίνητο δεκάδες κάτοικοι της τουρκικής πρωτεύουσας οι οποίοι χαιρετούσαν τον Ερντογάν από τα πεζοδρόμια.

Ο Ερντογάν επιθεώρησε το άγημα κρατώντας μόνος του την ομπρέλα για να προστατευτεί από την καταρρακτώδη βροχή. Στην Εθνοσυνέλευση τον υποδέχθηκε ο εκτελών χρέη προσωρινού προέδρου στενός σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Παρέδωσε στον Ερντογάν την εντολή να κυβερνήσει την Τουρκία.

27270518
27270517__

«Ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητα μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να διαφυλάξω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους», δήλωσε ο Ερντογάν. Από το θεωρείο παρακολουθούσαν την τελετή η σύζυγός του, Εμινέ, ο γιος του Μπιλάλ, οι δύο κόρες του κόρες του και αρκετά από τα εγγόνια του από το θεωρείο.

27269780
27270515__

Οι στενοί συνεργάτες του Ερντογάν και τα μέλη του κόμματος του χειροκρότησαν όρθιοι. Ο Τούρκος πρόεδρος έψαλλε τον εθνικό ύμνο. Σε μια κίνηση με μεγάλο συμβολισμό ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ.
Η τελετή ορκωμοσίας τουκ. Ερντογάν ολοκληρώθηκε με το επίσημο δείπνο που παρετέθη στους επίσημους προσκεκλημένους.

Πηγή: parapolitika.gr