Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης
, απαντώντας σε μια σειρά κρίσιμων και πρακτικών ερωτημάτων.

«Μισθοί, φως, νερό, τηλέφωνο και άλλες μικροδαπάνες» καλύπτονται ως πάγιες δαπάνες των κλειστών επιχειρήσεων που έχουν υπαλλήλους με τη μορφή πιστωτικού, εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός, εξηγώντας ότι θα καλυφθούν επίσης μελλοντικές ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές» για όταν ανοίξει η επιχείρηση. Ο κάθε δικαιούχος επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας που έχει υπάλληλο θα λάβει ένα πιστωτικό, το οποίο και θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι την εξάντλησή του.

Οι δικαιούχοι υπολογίζονται μεταξύ 30.000 και 50.000 επιχειρήσεων.

Όσο αφορά την κάλυψη των εργαζόμενων που πλήττονται και λαμβάνουν το επίδομα των 534, ο Θ.Σκυλακάκης αναγνώρισε ότι το ποσό δεν είναι πάντα αρκετό, επιφυλάχθηκε ότι, ενώ «υπάρχει θέμα για την κάλυψη των παγίων, δεν μπορώ να πω κάτι αυτή την ώρα» για τυχόν κυβερνητικά σχέδια. Επεσήμανε ωστόσο ότι, τα 534 ευρώ είναι αφορολόγητα, συμπληρώνοντας ότι πιθανόν ο δικαιούχος τους «να έχει και μία επιστροφή, γιατί οι μήνες πριν την πανδημία είχε κανονική παρακράτηση». Ανακοίνωσε επιπλέον ότι, «τα 534 θα περιλαμβάνεται στα τεκμήρια».

Για τα πιο χαμηλά εισοδήματα είπε πως έχει πάρει παρατάσσεις το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και γίνεται «προσπάθεια να καλύψουμε αυτό τον κόσμο». «Υπάρχουν κάποιες θέσεις εργασίας, δεν είναι τελείως κλειστή η αγορά», συμπλήρωσε αναφερόμενος σε θέσεις logistics και μεταφορέων.

Όσο αφορά στους τουριστικούς υπαλλήλους υπογράμμισε ότι, για όσους απασχολούνται σε κλειστές επιχειρήσεις είναι σε αναστολή, ενώ το πρόβλημα είναι εκείνοι που δούλευαν τη θερινή περίοδο και έπαιρναν το επίδομα ανεργίας. «Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι θα καθυστερήσει η σεζόν», είπε σχετικά και ανακοίνωσε αμειβόμενο πρόγραμμα κατάρτισης για την κάλυψη των αναγκών τους. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός είναι μια σκέψη της κυβέρνηση «το πότε και σε ποιο βαθμό μπορεί να εφαρμοστεί» το επιλέξιμο πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανακοίνωσε επίσης πως σήμερα υπογράφεται η ΚΥΑ για τα voucher των tablet των μαθητών, χωρίς όμως να μπορεί να πει το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα. Ενώ, για το χρόνο διανομής τους παρέπεμψε στην Υπουργό Παιδείας.