«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τη «δυνατότητα να δίνουμε εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δανείζεται μόνη της, για λογαριασμό της Ευρώπης».

«Αφορά το SURE αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες περιπτώσεις», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Μ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε ένα καινούριο νομικό μόρφωμα, επί της ουσίας, που θα δανείζεται το ίδιο. Αυτό έγινε ως τώρα μόνο στον ESM. Είναι πολύ πιθανό ότι η ίδια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί για τα άλλα, τα πολύ μεγαλύτερα ταμεία που έρχονται και από τα οποία η Ελλάδα προσβλέπει και είναι πιθανόν να πάρει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Σκυλακάκης και επέμεινε: «Αυτή η καινούρια νομική μορφή, η καινούρια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορεί να δανείζεται, είναι μια επαναστατική αλλαγή στην Ευρώπη. Είναι μια καινούρια φάση της ομοσπονδιοποίησης. Ακριβώς αυτή η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα εγγύησης, ανοίγει τον δρόμο για μια καινούρια Ευρώπη στην οποία θα μπορούμε να παίρνουμε πολύ περισσότερα χρήματα».

«Το βήμα αυτό που κάνει η Ευρώπη είναι τόσο μεγάλο, τόσο επαναστατικό, που δεν έχει γυρισμό», είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε σε μια επόμενη φάση ομοσπονδιοποίησης που συμφέρει την Ελλάδα όσο τίποτα άλλο. Γιατί κακά τα ψέματα, η Ελλάδα είναι η περισσότερο ωφελούμενη χώρα με βάση τα στοιχεία που πήραμε από τα καινούρια ταμεία που δημιουργούνται».

Ο υφυπουργός έδωσε και απάντηση στην κριτική του ΜέΡΑ25 και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άκουσα τον κ. Βαρουφάκη να μιλάει για ύφεση 15%. Αυτός μίλησε, έδωσε ένα νούμερο για ύφεση. Αυτό που δεν άκουσα είναι, τι δημοσιονομικό πρόγραμμα έχει με βάση αυτό το 15% της ύφεσης. Δηλαδή, τι προτείνει να κάνουμε; Το μόνο που άκουσα να προτείνει είναι να βάλουμε βέτο στο Eurogroup. Αυτό είναι το δημοσιονομικό του πρόγραμμα», είπε ο κ. Σκυλακάκης και σχολίασε: «Την τελευταία φορά που πήγε ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup, τον Φεβρουάριο του 2015, τον θυμάμαι να δίνει 10 δισεκατομμύρια πίσω στους δανειστές, για να υπογράψει πρόσθετη παράταση του μνημονίου. Ήταν ο μόνος υπουργός, ξέρετε, που υπέγραψε παράταση του Μνημονίου κι αντί να πάρει χρήματα, έδωσε χρήματα στους δανειστές. Συνεπώς, η εμφάνισή του στο Eurogroup δεν αποτελεί ένα πειστικό δημοσιονομικό πρόγραμμα».

Ο υφυπουργός σχολίασε και την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι δημοσιονομικές δεσμεύσεις χωρίς εκτίμηση για την ύφεση, είναι λόγια του αέρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όντως εμφάνισε ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα, δεν μας λέει τι ύψος ύφεσης προβλέπει. Πώς είναι δυνατόν να κάνεις δημοσιονομικό πρόγραμμα χωρίς να λες τι ύφεση θα έχεις; Αδύνατον είναι. Πώς θα κάνεις ταμειακό προγραμματισμό, αν δεν πεις τι ύφεση θα έχεις; Από εκεί και πέρα αν δεν πεις τι ύφεση θα έχεις, τι έσοδα θα χάσεις, τι θα χρειαστεί, τι φόρους να κόψεις, τι φόρους να βάλεις, τι ταμειακά διαθέσιμα, δεν υπάρχει δημοσιονομικό πρόγραμμα. Και βέβαια αν δεν υπάρχει δημοσιονομικό πρόγραμμα, μπορείς να υπόσχεσαι ό,τι θέλεις. Να δίνεις μη επιστρεπτέα προκαταβολή, να δίνεις ό,τι λεφτά σου κατεβαίνει. Λόγια του αέρα είναι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, όταν δεν προβλέπεις συγκεκριμένη ύφεση στο ΑΕΠ».