Η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργoύ της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας
, δήλωσε την Τετάρτη, λίγο μετά την ανακοίνωση για την πρόθεση του πρωθυπουργού να δώσει τηλεοπτικό διάγγελμα για την εξέλιξη της πανδημίας, πως θα τοποθετηθεί δημόσια στα ΜΜΕ, αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, είχε δώσει ήδη μια απάντηση στο προγραμματισμένο διάγγελμα του πρωθυπουργού, πριν καν δοθεί.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε σήμερα με την σειρά του και σημείωσε πως: «Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο», υπογραμμίζοντας πως σήμερα: «Είδαμε το 11ο στη σειρά διάγγελμα για το ότι φταίνε πολλά και διάφορα εκτός από τον ίδιο. Έχει την ευθύνη της αποτυχίας που σήμερα βιώνουμε».

 Και συνέχισε: «Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι με ουσιαστικές πράξεις. Δεν ενισχύει το Σύστημα Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Καλλιεργεί κλίμα ψευδούς επιτυχίας, μιλώντας για πανδημία ανεμβολίαστων. Έχει ακέραια την ευθύνη για την αποτυχία στον εμβολιασμό. Όλοι μας μετράμε θύματα και εκείνος ψήφους».

Έπειτα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως: «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά με ψέματα. Δήθεν ενίσχυσε το ΕΣΥ. Μόλις προχθές είπε ότι δεν θα γίνουμε Αυστρία και σήμερα ανακοίνωσε lockdown για τους ανεμβολίαστους. Τον καλώ να αλλάξει στρατηγική».

«Χρειαζόμαστε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα και όχι διαγγέλματα αυτοθαυμασμού. Δεν αρκεί απλά να ενθαρρύνουμε. Χρειαζόμαστε άμεσα κινητές μονάδες για εκστρατεία πόρτα-πόρτα. Ορθό να θεσμοθετείται η λήξη πιστοποιητικού. Αλλά να σταματήσει η ρητορική για πανδημία ανεμβολίαστων. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό ανέφερε πως πρέπει: «Να γίνονται μαζικά δωρεάν τεστ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Να προχωρήσουμε σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Να ακυρώσει τις συγχωνεύσεις που κάνει η κ. Κεραμέως ώστε να αραιώσουν οι τάξεις. Να αυξηθούν τα λεωφορεία και τα δρομολόγια. Να επιστρέψει η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για όσο χρειαστεί».

Τέλος, τόνισε πως: «Χρειαζόμαστε ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο έχουμε υπουργό Υγείας» τον κ. Πλεύρη, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητο να υπάρχει «ένας υπουργός Υγείας ευρείας αποδοχής και μέτρα ουσιαστικά. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει, ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε».

Αναλυτικά το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το 11ο διάγγελμα για να πει ότι φταίνε όλα εκτός από τον ίδιο Χθες ξεπεράσαμε τους 17.000 νεκρούς. Κάθε εβδομάδα χάνεται ένα ολόκληρο χωριό. Νοσοκομεία και υγειονομικοί καταρρέουν, ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα ή διασωληνώνονται πρόχειρα εκτός ΜΕΘ, χειρουργεία αναστέλλονται. Και έχουμε γίνει δυστυχώς πρώτοι σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Για όλα αυτά, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο. Ανήκει σε αυτόν που έκανε το 11ο στη σειρά διάγγελμα για να μας πει ότι φταίνε πολλά και διάφορα, εκτός όμως από τον ίδιο που εδώ και δυο χρόνια διαχειρίζεται την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη της αποτυχίας που σήμερα βιώνουμε. Γιατί εδώ και δυο χρόνια αντιμετωπίζει την πανδημία όχι με ουσιαστικές πράξεις, αλλά με λόγια του αέρα – με διαγγέλματα. Γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν ενισχύει το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να πείσει τους πολίτες, με τις διάφορες λίστες Πέτσα, παρά μόνο να φτιάξει το δικό του καθεστώς. Γιατί όταν όλοι μας μετράμε θύματα, αυτός μετράει ψήφους. Και δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία, στα Σώματα Ασφαλείας. Χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει αυτή η γενική κατακραυγή για να εξαγγείλει σήμερα αυτό που προτείναμε -και καταθέσαμε μάλιστα ως τροπολογία- και καταψήφισε:

– Να γίνει δηλαδή υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων στις εκκλησίες. Και δυστυχώς, συνεχίζει τον ίδιο δρόμο της αποτυχίας, τα μπρος-πίσω που προδίδουν πανικό. Δε ξέρω τι θα ανακοίνωνε αν δεν ήξερε ότι σήμερα θα κάνω δήλωση αμέσως μετά το διάγγελμά του, γιατί μόλις προχθές μας είπε ότι δε θα γίνουμε Αυστρία. Και σήμερα μας ανακοίνωσε lockdown για τους ανεμβολίαστους. Ένα διαρκές μπρος-πίσω και μέτρα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν αντίκρισμα.

Γι’ αυτό θέλω να τον καλέσω έστω και τώρα -είναι ζήτημα ζωής και θανάτου- να αλλάξει στρατηγική.

-Να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων.

-Να οργανώσουμε πανστρατιά για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που αν νοσήσουν κινδυνεύουν περισσότερο.

-Να οργανώσουμε άμεσα κινητές μονάδες με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μια εκστρατεία ενημέρωσης και εμβολιασμού πόρτα-πόρτα στις πόλεις, στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα σπίτια ατόμων με κινητικά προβλήματα. Είναι ορθό να θεσμοθετηθεί η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Πρέπει όμως να σταματήσει άμεσα η ρητορική περί δήθεν «πανδημίας ανεμβολίαστων», γιατί αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού. Τον καλώ όμως ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα, τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και στο Στρατό. Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός.

-Τον καλώ επίσης να θεσμοθετήσει μαζικά δωρεάν τεστ, τόσο για ανεμβολίαστους όσο όμως και για τους εμβολιασμένους. – Να ακυρώσει τις μειώσεις των δαπανών Υγείας που έχει προαναγγείλει για το 2022, την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει, και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

– Να ακυρώσει όλες τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων που προχωράει η κυρία Κεραμέως και να γίνουν άμεσα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών προκειμένου να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη.

– Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς και να αυξηθούν άμεσα τα λεωφορεία στα ΜΜΜ, ακόμα και με επιτάξεις οχημάτων αν χρειαστεί, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια. Και να εγκατασταθούν ειδικά συστήματα εξαερισμού σε κλειστούς χώρους συγχρωτισμού, όπως στο Μετρό.

– Τέλος, πέρα από το κυλιόμενο ωράριο, πρέπει να επανέλθει η τηλεργασία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για όσο χρειαστεί και όπου αυτό είναι εφικτό. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε άμεσα σε μέτρα τα οποία θα επαναφέρουν τη χώρα σε μια λογική κανονικότητας. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει, τότε ας αφήσει χώρο σ’ εμάς που και θέλουμε και μπορούμε».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Μετά από τόσα διαγγέλματα αυτοθαυμασμού, με πανηγυρικούς για τη νίκη επί της πανδημίας και για το τελευταίο μίλι, αύριο ακόμη μια παράσταση, με 17.000 νεκρούς και το ΕΣΥ διαλυμένο. Ως εδώ όμως η κοροϊδία.

Αμέσως μετά, θα κάνω δημόσια δήλωση σε όλα τα ΜΜΕ».