Ενα κόμμα μπορεί να καταστρέψει τη σύνταξη μιας πρότασης, λέγανε οι παλαιοί δημοσιογράφοι. Αλλάζοντας το ρητό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια δημοσκόπηση μπορεί να καταστρέψει ένα κόμμα. Εν προκειμένω, το «καταστρέψει» είναι υπερβολικό, απηχεί όμως το κλίμα που επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής από την Τετάρτη το πρωί, όταν και δημοσιοποιήθηκε δημοσκόπηση (Opinion) με αντικείμενο την εκλογή ηγεσίας στο κόμμα. Η δημοσκόπηση καταδείκνυε τη μειωμένη απήχηση της Φώφης Γεννηματά στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, φέρνοντάς την μόλις στην τρίτη θέση, με 21%. Στην έρευνα προηγούνταν με 26,7% ο Νίκος Ανδρουλάκης και ακολουθούσε με 25,3% ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είναι το καινούργιο πρόσωπο στη λίστα των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Τον κατάλογο συμπληρώνουν με ισχνά ποσοστά ο Γιώργος Καμίνης, η Εύα Καϊλή και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ μετρήθηκαν και άλλα στελέχη του κόμματος, που η απήχησή τους δεν ανιχνεύτηκε καν. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ψηφοφόρων, πρώτος ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 20,6%, δεύτερη η Φώφη Γεννηματά με 17,6% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4%.

Τα στοιχεία της έρευνας ενεργοποίησαν τα αμυντικά ανακλαστικά της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία διέγνωσε πολιτικά κίνητρα πίσω από τα ερωτήματα της δημοσκοπικής εταιρείας. Κύκλοι της ηγεσίας σχολίαζαν: «Ο καθένας και οι προτεραιότητές του. Κάποιοι με μεθοδεύσεις έχουν στόχο να πληγεί η παράταξη, να ανακοπεί η δημιουργική πορεία της. Ματαιοπονούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Συνεχίζουμε αταλάντευτα».

Κορυφαίος συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά συνομιλώντας με τα «Π» εκτιμούσε ότι πίσω από την έρευνα «κρύβεται» η Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι ένα τμήμα του Μεγάρου Μαξίμου θέλει να καθορίσει τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Επί της ουσίας, οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει σχέδιο από διάφορους κύκλους να πληγεί προσωπικά η πρόεδρος του κόμματος, γιατί «δεν παίζει τα παιχνίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη».

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο περιβάλλον της κυρίας Γεννηματά είναι ότι ακόμα και το πρόσφατο άρθρο («Τα Νέα») του Κώστα Σημίτη, που έθετε τα ζητήματα της αντιπολιτευτικής τακτικής στα ζητήματα του κορονοϊού, αντιμετωπίστηκε με μπόλικη δόση καχυποψίας, και μάλιστα πολλοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά προσπαθούσαν να ανιχνεύσουν τα κίνητρα του πρώην πρωθυπουργού.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα προαναφερθέντα και τον σχολιασμό που κάνει η Χαριλάου Τρικούπη, η πραγματικότητα είναι πως το θέμα της ηγεσίας έχει ανοίξει για τα καλά και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Παρότι οι ενδιαφερόμενοι δημοσίως κρατούν χαμηλούς τόνους, είναι πλέον γνωστό πως έχουν ατύπως ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία. Λόγω της πανδημίας, δεν γίνονται μαζώξεις, ωστόσο τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, με τους εν δυνάμει υποψηφίους να επικοινωνούν με τα στελέχη του κόμματος σε όλη την Ελλάδα και να τους μεταφέρουν τις προθέσεις τους. Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και στους κόλπους των βουλευτών, οι οποίοι ανησυχούν για την επόμενη μέρα, ιδίως όσοι εκλέγονται σε τριεδρικές περιφέρειες. Οι προσεκτικοί παρατηρητές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής έχουν ήδη καταγράψει και τις πρώτες ομαδοποιήσεις με τους δυνάμει αρχηγούς.

Με βάση τον προγραμματισμό, η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ακριβώς έναν χρόνο από τώρα. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές απόψεις, όπως, για παράδειγμα, ότι θα πρέπει οι εσωκομματικές εκλογές να επισπευσθούν και να διεξαχθούν στο τέλος της άνοιξης, ιδίως αν έχουν εξελιχθεί ομαλά τα πράγματα με την πανδημία. Στον αντίποδα, στους κόλπους της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές τους προσεχείς μήνες, για αυτό και θεωρούν καταστροφική για το κόμμα κάθε συζήτηση για την ηγεσία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 21 Νοεμβρίου