Σημαντικό εργαλείο το self testing για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επαναλειτουργία της οικονομίας ξεδίπλωσε, μιλώντας στο Mega ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος. 
Ο Άκης Σκέρτσος εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με το άνοιγμα της αγορά και των σχολείων τον Απρίλιο με τα δωρεάν τεστ για τον κοροναϊό να δίνουν αυτή τη δυνατότητα.Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» είπε πως «η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης». «Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα», σχολίασε και εξήγησε ότι πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ ώστε κάθε πολίτης να έχει έλεγχο της υγείας του.

«Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων», πρόσθεσε.

«Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου», δήλωσε ο υπουργός και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία αλλά και η ψυχολογία των πολιτών.

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι με τη συζήτηση να μετατίθεται όταν θα έχει επιτευχθεί το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό.

Υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. «Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε πως μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση.

«Η παροχή των δωρεάν τεστ θα ισχύσει για Απρίλιο και Μάιο και από τον Ιούνιο θα μπορεί να υποχωρήσει λόγω των αυξημένων εμβολιασμών. Αν χρειαστεί όμως θα συνεχιστεί», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Την Τετάρτη η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών 
Παρότι προβλέπεται ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, οι Επιστήμονες βλέπουν σημάδια ότι η πανδημία εισέρχεται σε τροχιά σταθεροποίησης.
Ωστόσο πριν υπάρξει ασφαλής εικόνα ότι ομαλοποιείται η κατάσταση σε επίπεδο αριθμού κρουσμάτων και νέων εισαγωγών, και ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, οι Ειδικοί ζήτησαν χρόνο. Έκριναν χτες ότι θα πρέπει να έχουν λίγες ακόμη ημέρες στη διάθεση τους για να αποφανθούν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων αλλά και για την “απελευθέρωση” των μετακινήσεων.

Τα self test που θα ξεκινήσουν να διατίθεται στους πολίτες στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, και μαζί με τα τυχαία rapid tests και τους εμβολιασμούς θα αποτελέσουν την ασπίδα για την επανέναρξη δραστηριοτήτων. Ενώ συζητείται και η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου…

Για τα σχολεία, σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτικό το self test και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς μία φορά την εβδομάδα.

Υποχρεωτικό θα είναι και για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, τη μεταποίηση, τα δικαστήρια, επιχειρήσεις κλπ.

Τι σχεδιάζεται να ανοίξει και πότε
Με αυτό το δεδομένο της υποχρεωτικότητας του self testing οι Επιστήμονες είδαν θετικά το σχέδιο που κατέθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και στις «βαθιά κόκκινες». Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουν και για την τύχη του λιανεμπορίου.

Με την οικονομία να εξαντλεί τις αντοχές της, η κυβέρνηση επιθυμεί τα καταστήματα να ανεβάσουν ρολά στις 5 Απριλίου. Καταρχήν με την μέθοδο του click away ή του click in shop.

Σταδιακό άνοιγμα 

Το ημερολόγιο προς το παρόν δείχνει 5 Απριλίου. Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας όταν ληφθούν οι αποφάσεις.

Οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν από εβδομάδα ξανά τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.

Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Όπως φαίνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να τις απελευθερώσουν παράλληλα με την λειτουργία της αγοράς, ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται εκτός οικείου δήμου στέλνοντας 6 στο 13033.