Ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί μας χωρίζουν από το στόχο της ανοσίας

O υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «LIVE NEWS», ανέφερε τα νεότερα σε σχέση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, το τείχος ανοσίας αλλά και την υποχρεωτικότητα.

«Βασικό μας όπλο το εμβόλιο»

Έχουμε στα χέρια μας το βασικό όπλο κατά της πανδημίας που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο, είπε αρχικά ο κ. Σκέρτσος. «Έχουμε περισσότερους από 6 εκατ. πολίτες που έχουν κάνει είτε την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού και 5,6 εκατ. πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το 54% της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο και περίπου το 67% του ενήλικου πληθυσμού που έχει κάνει την πρώτη δόση ή θα την κάνει γρήγορα».

Όπως είπε το τείχος ανοσίας προϋποθέτει το 70% του συνολικού πληθυσμού «αν υπολογίσουμε και τους πολίτες που έχουν νοσήσει που υπολογίζονται στο 1-1,5 εκατ. τότε θα έχουμε φτάσει περίπου 8,5 εκατ. πολίτες με τεχνιτή ή φυσική ανοσία, αυτός είναι ο στόχος. Μας χωρίζει από αυτόν τον στόχο 1 εκατ. εκεί θέλουμε να φτάσουμε στον επόμενο μήνα.».

«Δε θα ξανακλείσει η οικονομία»

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι δεν θα ξανακλείσει η οικονομία, η κοινωνία, τα σχολεία. «Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό» χρησιμοποιώντας τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας. «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», σημείωσε για την περίπτωση εμβολιασμού παιδιών κάτω των 12 ετών.

Ενω αναφορικά στην υποχρεωτικότητα τόνισε ότι «αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους υγείας, τους φαρμακοποιούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένους. Δεν μπορεί να προσφέρει κάποιος υπηρεσίες υγείας χωρίς να είναι θωρακισμένος απέναντι στον κοροναϊό. Μένουμε σε αυτά τα επαγγέλματα όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα».

«Περαιτέρω ανακοινώσεις για την τρίτη δόση»

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένους τα ποσοστά έχουν φτάσει στο 90% και ο αγώνας εντείνεται για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. «Ο έλεγχος θα προκύψει μέσα από την καταχώρηση του εμβολιασμού τους στο μητρώο εμβολιασμών», απάντησε ερωτηθείς για το πως θα εντοπίζονται ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί.

«Τα πρόστιμα θα προσδιοριστούν το προσεχές διάστημα», διευκρίνισε. «Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε ελεύθερο επαγγελματία να μην πάει να εργαστεί, θα υπάρχει πρόστιμο, κύρωση οικονομικής φύσης και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να διακοπή η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Θα είναι γνωστό ποιοι φαρμακοποιοί και γιατροί δεν είναι εμβολιασμένοι και θα επιλέγει ο κάθε πελάτης ποιος του παρέχει μεγαλυτερη ασφάλεια».

«Θα υπάρξουν κυρώσεις το αν θα είναι επαναλαμβανόμενα και τι ύψους θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε. «Υπάρχει ειδική ομάδα διαχείρισης και αξιολόγησης των κενών. Δεν θα υπάρξουν κενά εγγυόμαστε ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να πείσουν τους εργαζόμενούς τους να κάνουν το εμβόλιο», ανέφερε ερωτηθείς για την αναστολή εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

«Πιθανό να υπάρξουν κι άλλες ανακοινώσεις για άλλες ομάδες πληθυσμού που μπορεί να χρειαστούν τρίτη δόση», τόνισε κλείνοντας.