Καταπέλτης η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου

Το σκεπτικό της περιβόητης απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ για τον Παναγιώτη Δημητρίου (εκτελεί χρέη προέδρου μετά την παραίτηση Ζαγοράκη), τον Στέργιο Αντωνίου (Α΄ Αντιπρόεδρο της ΕΠΟ) και τον Κλέαρχο Τζαφέρη (Ταμίας της ΕΠΟ) ήρθε στο φως και πυροδοτεί αντιδράσεις.

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι καταπέλτης, κατά των μελών του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ που έλαβαν την υπ´αριθμό 22/14.09.2021 καταφανώς παράνομη απόφαση, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να καταργηθεί, ειδικά και φωτογραφικά για δέκα (10) ομάδες, η διαδικασία της αδειοδότησης για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Με αυτή την απόφαση το Προεδρείο της ΕΠΟ επιδίωξε να χαριστούν 90.000€ μόνο και ειδικά στις συγκεκριμένες ομάδες και να «ανατιναχθεί» το πρωτάθλημα της Super League 2.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, το Προεδρείο της ΕΠΟ καταλύθηκε κάθε έννοια αρμοδιότητας και παραβιάστηκε ευθέως το Καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Το άρθρο 35ζ

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αναφέρει ότι παραβίασαν το άρθρο 35ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ, που απαγορεύει την τροποποίηση των κανονισμών διεξαγωγής πρωταθλημάτων, όταν αυτά έχουν ξεκινήσει.

Οι τρεις αρεοπαγίτες ομόφωνα υποστηρίζουν: « […]Επομένως, η ως άνω ληφθείσα από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων απόφαση είναι αντίθετη με τις προαναφερόμενες διατάξεις του καταστατικού και ως εκ τούτου άκυρη» και συνεχίζουν εύγλωττα σε ακόμη πιο σύνθετα μονοπάτια: « Περαιτέρω, με την εν λόγω απόφαση της Ε.Ε.Θ./Ε.Π.Ο. τίθενται προϋποθέσεις συμμετοχής και οργανώσεως της συγκεκριμένης διοργανώσεως της Ε.Π.Ο. ( σ.σ. του πρωταθλήματος της Super League 2 2021/2022), ενώ εισάγονται και παρεκκλίσεις από τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού Αδειοδότησης της ΕΠΟ άρθρα 49,50 και 50β) για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2021-2022), δηλαδή επέρχεται τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού, παρά το ότι είχε λάβει χώρα η έναρξη του αντίστοιχου πρωταθλήματος και υφίσταται σχετική ρητή απαγόρευση από το Καταστατικό».

Η απόφαση αναφέρει ρητά τη διάταξη του άρθρου 35ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ και ως εκ τούτου «με τη λήψη της προσβαλλομένης απόφασης παραβιάστηκε και το άρθρο 35ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ και ως εκ τούτου αυτή είναι και για το λόγο αυτό άκυρη».

Θα πρέπει να εκπέσουν

Αυτό σημαίνει ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο είπε ότι το Προεδρείο της ΕΠΟ, αυτοί που «τυπικά» έχουν την ευθύνη να τρέχουν καθημερινά την Ομοσπονδία παραβίασε το Καταστατικό και μάλιστα με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που το ίδιο το Καταστατικό προβλέπει ότι πρέπει να εκπέσουν των αξιωμάτων τους.

Η παραβίαση είναι τόσο μεγάλη, καθώς πλήττει την ακεραιότητα των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (αφού αλλάζει φωτογραφικά τους όρους μόνο για 10 από τις 36 ομάδες), που αυτοί οι κύριοι δεν μπορούν και δεν πρέπει πια να παραμείνουν στη θέση τους.

Άρα η διαπίστωση της διπλής ακυρότητας της απόφασης Νο 22/14.09.2021 της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ με την ειδική αιτιολόγηση ότι παραβιάζεται η διάταξη της παραγράφου ζ του άρθρου 35 του Καταστατικού της ΕΠΟ, οδηγεί αυτοδικαίως και αυτόματα στην έκπτωση των τριών μελών που την έλαβαν όπως ορίζει το Καταστατικό.

Οι επόμενες κινήσεις

Η κυβερνητική βούληση για «καθαρίσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι δεδομένη. Αυτό εκφράστηκε πέρυσι (25/2/2020) με την συνάντηση του πρωθυπουργού και του Προέδρου της UEFA, Alexander Ceferin.

Επίσης, πέρα από τα όσα δικαστικά επίκεινται, οι διεθνείς ομοσπονδίες που μεριμνούν για το άθλημα διεθνώς δεν μπορεί να επιτρέψουν άλλο αυτή την κατάσταση.

Θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις δικές τους καταστατικές διαδικασίες, ιδίως αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 8 παρ.2 του Καταστατικού της FIFA και να προχωρήσουν αμελητί στο να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού προσωρινής διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική οδός έχει ήδη δρομολογηθεί καθώς η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι αμείλικτη και δεν αφήνει περιθώρια.

Πηγή: parapolitika.gr