Τον περασμένο Μάρτιο ο Σαρκοζί έγινε ο πρώτος στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας πρόεδρος στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης (τρία χρόνια, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή) για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας

Σήμερα αναμένεται να μάθει ο Νικολά Σαρκοζί
 αν το δικαστήριο θα του επιβάλει και δεύτερη ποινή φυλάκισης για την υπόθεση Bygmalion.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Σαρκοζί έγινε ο πρώτος στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας πρόεδρος στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης (τρία χρόνια, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή) για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας στην υπόθεση Πιλ Μπισμού, έχοντας προσφέρει μια θέση στο Πριγκιπάτο του Μονακό σε δικαστή, με αντάλλαγμα πληροφορίες για την εις βάρος του έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας.

Ο Σαρκοζί άσκησε αμέσως έφεση και δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι θα μπορούσε να φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Τρεις μήνες αργότερα ξαναβρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας στις προεδρικές εκλογές του 2012. Η εισαγγελία πρότεινε να του επιβληθεί ποινή εξάμηνης φυλάκισης και πρόστιμο 3.750 ευρώ.

Δεν είναι γνωστό αν θα εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο ο Σαρκοζί αφού παρέστη μόνον μία φορά στις πέντε εβδομάδες που διήρκεσε η δίκη, εξοργίζοντας τους εισαγγελείς, που τον κατηγόρησαν ότι ενεργεί «λες και δεν είναι υπόλογος έναντι του Νόμου όπως όλοι οι άλλοι».

Η εισαγγελία λέει ότι λογιστές είχαν προειδοποιήσει τον Σαρκοζί ότι θα υπερέβαινε το επίσημο όριο των 22,5 εκατ. ευρώ αναφορικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του καμπάνιας, αλλά εκείνος συνέχισε για να χάσει τελικά τις εκλογές στη μάχη με τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του, Φρανσουά Ολάντ. Στο τέλος τα έξοδο της προεκλογικής του εκστρατείας είχαν εκτιναχθεί στα 42,8 εκατ, ευρώ.

Τι ισχυρίστηκε ο Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ήταν πολύ απασχολημένος με τις υποθέσεις της χώρας για να δώσει προσοχή στις «επισημάνσεις λογιστών» και χαρακτήρισε «μυθεύματα» τις καταγγελίες ότι ήταν απερίσκεπτος με το δημόσιο χρήμα. Η υπόθεση Bygmalion, όπως είναι γνωστή, πήρε το όνομά της από την εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων που προσέλαβε ο Σαρκοζί για τη διοργάνωση αμερικανικού στυλ εντυπωσιακών προεκλογικών συγκεντρώσεων. Στελέχη της Bygmalion έχουν παραδεχθεί ότι χρησιμοποίησαν ένα σύστημα πλαστών τιμολογίων για να αποκρύψει το πραγματικό κόστος των εκδηλώσεων.

Η έρευνα, ωστόσο, δεν κατάφερε να αποδείξει άμεση εμπλοκή του Σαρκοζί στην απάτη. Η υπόθεση δεν προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της γαλλικής κοινής γνώμης, καθώς οι κατηγορίες δεν θεωρήθηκαν τόσο βαριές όσο εκείνες περί διαφθοράς, που είχαν ήδη ψαλιδίσει τις πιθανότητες μιας δυναμικής επιστροφής του Σαρκοζί στο πολιτικό προσκήνιο.

Το 2016 είχε προσπαθεί να εξασφαλίσει το χρίσμα της Δεξιάς για να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, αλλά απέτυχε. Όμως, παρά τους νομικούς μπελάδες του ο Σαρκοζί εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας με τους διεκδικητές του χρίσματος των Les Republicains να παλεύουν για να εξασφαλίσουν τη στήριξή του.

O 66χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας παραμένει λίαν δημοφιλής στις τάξεις της Δεξιάς, όπου εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή, μολονότι βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών ερευνών αφότου αποχώρησε μετά από μία θητεία από το Ελυζε πριν από εννέα χρόνια.

Πηγή: parapolitika.gr