Οι ακτιβιστές εκφράζουν φόβους πως θα ακολουθήσει κύμα εκτελέσεων

Την απόφαση για την εκτέλεση ενός Μαλαισιανού με νοητική υστέρηση, ο οποίος είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών
, υπερασπίστηκαν χθες οι αρχές στη Σιγκαπούρη, απαντώντας στις διεθνείς επικρίσεις που δέχτηκαν για την εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Ο 34χρονος Ναγκαέντραν Νταρμαλίνγκαμ είχε συλληφθεί το 2009 για διακίνηση μικροποσότητας ηρωίνης (42 γραμμαρίων) στην πόλη-κράτος, όπου η νομοθεσία για τα ναρκωτικά συγκαταλέγεται στις πιο δρακόντειες στον κόσμο.

Ο 34χρονος αταδικάστηκε στην εσχάτη την ποινών το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί πως τελικά εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού χθες το πρωί, καθώς απέτυχαν οι μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες του και οι εκκλήσεις για επιείκεια με το αιτιολογικό ότι έχει νοητική αναπηρία.

«Ήξερε τι έκανε»

Οι δικηγόροι του και ακτιβιστές λένε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του ήταν 69, ένα επίπεδο που αναγνωρίζεται ως νοητική αναπηρία.

Αλλά η Κεντρική Υπηρεσία Ναρκωτικών της Σιγκαπούρης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι ενέργειές του συνιστούσαν «μια σκόπιμη και μελετημένη απόφαση» και επανέλαβε το σκεπτικό του δικαστηρίου ότι «ήξερε τι έκανε».

Από την πλευρά του, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ότι ο Νταρμαλίνγκαμ είχε μια δίκαιη δίκη και «εξάντλησε τα δικαιώματά του για έφεση και σχεδόν κάθε άλλο μέσο με βάση τον νόμο, σε διάστημα περίπου 11 ετών».

Η απόφαση να εκτελεστεί προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω της νοητικής υστέρησής του.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, μεταξύ άλλων, είχαν καταδικάσει την ετυμηγορία και την ποινή που του επιβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης υποστηρίζει ότι η θανατική ποινή είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και οι περισσότεροι πολίτες της πόλης-κράτους τάσσονται υπέρ της εσχάτης των ποινών.

Μετά τη διακοπή τους για πάνω από δύο χρόνια, η Σιγκαπούρη ξανάρχισε τις εκτελέσεις θανατοποινιτών τον περασμένο μήνα, όπου οι αρχές απαγχόνισαν έναν άνδρα που είχε επίσης καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ αύριο Παρασκευή πρόκειται να εκτελεστεί ένας άλλος Μαλαισιανός για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι ακτιβιστές εκφράζουν φόβους πως θα ακολουθήσει κύμα εκτελέσεων.

Πηγή: parapolitika.gr