Σε νέα μετωπική σύγκρουση ήρθαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει πίσω τα πανεπιστήμια σε φοιτητές και καθηγητές, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα να τον κατηγορεί για ακραίες πολιτικές.

Μητσοτάκης για Παιδεία: Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία

Στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες που υπηρετούν ζητούμενα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου καθιερώνει σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ επισήμανε πως πρόκειται για μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις.

Πρώτον διασφαλίζουν την στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή το όριο της οποίας θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.

Δεύτερον, οδηγούν την ενδιαφερόμενη και τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί.

Τρίτον, θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές προβλέποντας και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Και τέταρτον, στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που εδώ και χρόνια πολιορκεί τα πανεπιστήμιά μας ορίζοντας πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι γύρω από αυτό το νομοσχέδιο αναμετρώνται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Εκείνη που επιδιώκει να το δώσει πίσω στους φοιτητές και τους καθηγητές και εκείνη που το θέλει νησίδα στην οποία αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας και επιβάλλεται η βούληση κάθε αυταρχικής μειοψηφίας.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, φέρνει δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη δέσμη αφορά την εισαγωγή και τη φοίτηση και η δεύτερη τολμά να ασχοληθεί με την πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

“Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φοιτητές με γνώσεις που βαθμολογούνται με 1 και 2. Αυτό θα σταματήσει. Είναι απολύτως σωστό και επιβεβλημένο τα πανεπιστημιακά τμήματα να καθορίζουν τις βάσεις εισαγωγής με ελάχιστο όριο το 8,5 που δίνει καταρχήν εγγύηση ποιότητας. Αυτό δεν πρέπει να αιφνιδιάζει κανέναν. Ήταν προεκλογική μας δέσμευση που κάνουμε σήμερα πράξη”, συμπλήρωσε.

Τσίπρας: Μνημείο αυταρχισμού το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Με σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης». Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

Κατά την ομιλια του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς το νομοσχέδιο «μνημείο αυταρχισμού».

«Εκμεταλλεύεστε την κρίση για να επιβάλετε καθεστώς φόβου και επιτήρησης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας τις παρακάμπτετε». Σημείωσε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση κάνει ένα δώρο στα ιδιωτικά κολλέγια της χώρας, καθώς 24.000 μαθητές θα μένουν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξαιτίας της μείωσης των εισακτέων». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό για τον χειρισμό της πανδημίας και για την επίσκεψη στην Ικαρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «Alt right δεξιά του Τραμπ και όχι συντηρητική δεξιά», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εκμετάλλευση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Θέλετε να επιβάλετε ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης με απαγορεύσεις και πρόστιμα». «Επιχειρείτε να χειριστείτε την κοινή γνώμη με τρόπο που θα τον ζήλευε ο Όργουελ».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: «Όσες απαγορεύσεις όμως ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας τις παρακάμπτετε. Δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους εργασιακούς χώρους για να μην κλείσετε συμφέροντα. Έχετε νομοθετήσει οι εργαζόμενοι αν νοσήσουν να κάνουν 1 μήνα απλήρωτες υπερωρίες». Αναφέρθηκε παράλληλα στον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα σχολεία: «Αφήνετε τα σχολεία χωρίς περισσότερες τάξεις. Δεν δίνετε δεκάρα για τη δημόσια παιδεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Ικαρία: «Για δεύτερη φορά δεν τηρείτε τα μέτρα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Ο ελληνικός λαός είναι τόσους μήνες σε καραντίνα και σας βλέπει».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Πρέπει κάτι να κάνουμε γι αυτή την πραγματικότητα που αδικεί τα πανεπιστήμια

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα«Διέκρινα έναν εκνευρισμό στον τόνο σας, ασυνήθιστο σε σχέση με τις τελευταίες σας εμφανίσεις» σχολίασε ο πρωθυπουργός αποδίδοντάς τον στην αναφορά που έκανε στη νεολαία Λαμπράκη, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δευτερολογία του.

«Μια άλλη γενιά αριστερών προέτασσαν την ακαδημαϊκή αριστεία ως στόχο που θεωρούσαν ότι δε συγκρούεται επί της αρχής με το δικαίωμα στον αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανακρίβεια, επειδή επικαλέστηκε τον στίχο του Ελύτη για τους «νέους με τα πρησμένα πόδια» που όπως είπε τον έγραψε για τους νέους της Κατοχής και όχι για τους νέους της νεολαίας Λαμπράκη.

Θα ήθελα να αναθεωρήσετε την άποψή σας περί αποχαυνωμένων πολιτών, «φαντάζομαι ότι το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας και δεν το εννοείτε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Η «πληρωμένη» απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα και οι φωτογραφίες από Κεμπριτζ και Οξφόρδη

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, υπερασπίστηκε τους ειδικούς φρουρούς που κατηγόρησε ο Α. Τσίπρας, λέγοντας ντροπής σας. Αυτά τα παιδιά μας προστατεύουν.

Για τις κάμερες και τα προσωπικά δεδομένα που το χαρακτήρισε big brother κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός έδειξε φωτογραφίες από 2 κεντρα ελέγχου. Που είναι αυτά κ. Τσιπρα ξέρετε, στο Κεμπριτζ και στην Οξφόρδη. Σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστημια υπάρχει ένοπλη αστυνομία. Σε ποια χωρα του κόσμου υπαρχει αυτή η εικονα που εχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια;