Ξεκίνησε ήδη η σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Χιλιάδες άνθρωποι βουτηγμένοι σε μια τάφρο , ανάμεσα σε συρματοπλέγματα εκλιπαρούν τους νατοικούς στρατιώτες να τους ανοίξουν το δρόμο για τα αεροπλάνα που απογειώνονται με προορισμό τη Δύση. Κάποιοι παραδίδουν παιδιά στους στρατιώτες μήπως τα σώσουν.

Ικετεύουν για να φύγουν 

Βουτηγμένοι στην τάφρο της απόγνωσης χιλιάδες Αφγανοί παλεύουν να σωθούν από τους Ταλιμπάν. Μέσα σε μολυσμένα νερά, σκουπίδια και τρόμο σηκώνουν μικρά παιδιά για να περάσουν το τείχος για την ελευθερία. Βουτηγμένοι μέχρι τη μέση στα νερά κραδαίνουν έγγραφα, ικετεύουν τους στρατιώτες να τους αφήσουν να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι το επόμενο μπλόκο ελέγχου.

Σε άλλη πλευρά του αεροδρομίου, κάμερα από την στολή Ισπανού στρατιώτη δείχνει τις προσπάθειες νατοϊκών δυνάμεων να ανοίξουν πύλες προκειμένου να μπουν κάποιοι από τους ανθρώπους που συνωστίζονται για ημέρες. Σε αυτή την δυστυχία και την απόγνωση κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία και εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Οι Ταλιμπάν εχθές ξεκαθάρισαν σε όλους τους Αφγανούς πολίτες πως απαγορεύεται και να πλησιάζουν στο αεροδρόμιο. Κανένας δεν φεύγει πλέον από την χώρα. «Οι Αφγανοί δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο, μόνο οι ξένοι πολίτες, για τους πολίτες του Αφγανιστάν είναι κλειστός.»

Ξεκινάει η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων 

Ο ανθρώπινος πόνος δεν τελειώνει ούτε για εκείνους που καταφέρνουν να φτάσουν ένα βήμα από τα αεροπλάνα. Την ίδια στιγμή, μία νεαρή κοπέλα δακρυσμένη μιλά με ένταση στο τηλέφωνο. Περνώντας τον έλεγχο από τις αμερικανικές δυνάμεις στο μπλόκο του αεροδρομίου, εκείνη και η αδελφή της χωρίστηκαν από τον μικρότερο αδελφό τους. Παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών στρατιωτών να φέρουν μέσα στο αεροδρόμιο το νεαρό άνδρα, στο αεροπλάνο της σωτηρίας δεν μπήκαν όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο μικρός αδελφός έμεινε πίσω.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν πυρετωδώς να εκκενώνουν ανθρώπους από την Καμπούλ. Η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε σε φίλους και συμμάχους πως η προθεσμία παραμένει η 31η Αυγούστου και πως οι Ταλιμπάν συνεργάζονται.

«Όσο συντομότερα τελειώσουμε τόσο καλύτερα. Κάθε ημέρα επιχειρήσεων βάζει σε κίνδυνο τις δυνάμεις μας. Αλλά η ολοκλήρωση της επιχείρησης στις 31 Αυγούστου βασίζεται στη συνέχιση της συνεργασίας των Ταλιμπάν δίνοντας πρόσβαση στο αεροδρόμιο σε όσους μεταφέρουμε τώρα.»

Την ώρα που η εκκένωση πολιτών συνεχίζεται αμερικανικά μέσα σημειώνουν πως για να επιτευχθεί με ασφάλεια ο στόχος της πλήρους και ασφαλούς αμερικανικής αποχώρησης από την Καμπούλ, ξεκίνησε ήδη η σταδιακή απόσυρση, μέρος των 5.800 στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Πηγή: parapolitika.gr