Ο «Σιάπα», που είχε φάει 11 χρόνια το 2018 για κακουργήματα που φέρεται να διέπραξε ως μέλος των «μοτίνσκιχ», χρησιμοποίησε το παρατσούκλι του στον πόλεμο

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν
, ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner, με μέλη πρώην φυλακισμένους που πολεμούν στην Ουκρανία με αντάλλαγμα το «λευκό» ποινικό μητρώο τους, δεν φαίνεται ανήσυχος, αν και τα δημοσιεύματα στη Ρωσία, που εξετάζουν το ποιόν των μισθοφόρων, φέρεται να αποκτούν μια ροπή εναντίον του, ιδιαιτέρως τώρα, που διεκδικεί το μερίδιο της πίτας σε ό,τι αφορά την προσφορά της εταιρείας του. 

Συγκεκριμένα, η Novaya Gazeta Europe ασχολήθηκε με τον Αντον Ιόνοφ, ο οποίος ήταν σε μια ομάδα πρώην κρατουμένων που επέστρεψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις αρχές Ιανουαρίου του 2023. Η έρευνα έδειξε πως ο Ιόνοφ, που είχε το παρατσούκλι «Σιάπα», ήταν μέλος των «μοτίνσκιχ», μιας συμμορίας που από το 2008 έως το 2015 ασχολούνταν με εκβιασμούς, ληστείες και εμπόριο ναρκωτικών σε ορισμένες περιοχές της περιοχής του Λένινγκραντ (Αγίας Πετρούπολης).

Τα μέλη της συμμορίας συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2015. Ο Ιόνοφ ήταν τότε 27 ετών. Οι δημοσιογράφοι έγραφαν τότε ότι ήταν το δεξί χέρι του αρχηγού των «μοτίνσκιχ», του Όλεγκ Ματφέγεφ.

Η συμμορία θεωρείτο ύποπτη για την δολοφονία ενός από τα πρωτοπαλίκαρα του υποκόσμου, του Σεργκέγεφ, και για αφαίρεση κατόπιν εκβιασμού του ποσού του 1,5 εκατ. ρουβλίων από έναν ιδιοκτήτη συνεργείου ονόματι Ντμίτρι Αφόνιν. Ο Ιόνοφ με τους συνεργούς του βασάνισαν τον Αφόνιν με καυτό νερό και στη συνέχεια του πήραν το αυτοκίνητο μάρκας Porshe Cayenne.

Τον Ιούλιο του 2018 το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 11 ετών στον Ιόνοφ.

Βίντεο, στο οποίο ο Αντόν Ιόνοφ εμφανίζεται πλέον ως μαχητής της Wagner, δημοσίευσε στις 30 Νοεμβρίου το κανάλι Voenkor Yarem στο Telegram. Στις τσέπες του παντελονιού του ήταν γραμμένο το όνομα «Σιάπα», που σημαίνει ότι στον μέτωπο χρησιμοποιούσε το παλιό του παρατσούκλι.

Πηγή: parapolitika.gr