Οι αποφάσεις του έκτακτου ΚΥΣΕΑ και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός

Σε διακριτική αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται ήδη (εδώ και καιρό) οι Ενοπλες Δυνάμεις με αφορμή τόσο τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Αφγανιστάν, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να έχουν επίδραση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Υπό το πρίσμα αυτό, η έκτακτη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 18 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μόνο απροετοίμαστες δεν βρήκαν τις Ενοπλες Δυνάμεις στο απευκταίο, αλλά πάντα πιθανό, ενδεχόμενο αναζωπυρώσεως του Προσφυγικού στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Θυμίζουμε ότι η προαναφερθείσα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή, εκτός του πρωθυπουργού, των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, Εθνικής Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κώστα Φλώρου, υφυπουργών και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

 Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Πρέπει να τονιστεί ότι, όπως και τον Μάρτιο του 2020, όταν πρωτοεκδηλώθηκε η υβριδική απειλή με την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού στον Εβρο, ο ρόλος των Ε.Δ. είναι κύριος μεν, αλλά επικουρικός της αποστολής που έχουν η Ελληνική Αστυνομία κατά ξηρά και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή κατά θάλασσα, συνεπικουρούμενοι από την ευρωπαϊκή δύναμη της Frontex, και αντίστοιχη επιτυχής δράση επιδιώκεται και τώρα.

Η εκτίμηση του ΚΥΣΕΑ είναι ότι επιβάλλεται η αυξημένη ετοιμότητα όλων (και των Ε.Δ.), όχι μόνο για την αντιμετώπιση ενός νέου «αφγανικού» μεταναστευτικού κύματος με νέους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, αλλά και με τυχόν προσπάθεια εκμεταλλεύσεως της καταστάσεως και από άλλους Αφγανούς, οι οποίοι ζουν χρόνια τώρα στην Τουρκία και θα θελήσουν να περάσουν και αυτοί τα σύνορα και ίσως νωρίτερα από τους άλλους! Οι Ε.Δ. συνεισφέρουν στην προαναφερθείσα προσπάθεια με προσωπικό, μέσα και επιτελικό σχεδιασµό στο µέτρο που τις αφορά.

Εχουµε λοιπόν:

 • Φράκτη 27 χλµ. στα χερσαία σύνορα στον Νότιο Εβρο.
 • Αύξηση των περιπολιών, πεζών και εποχούµενων, τόσο στρατιωτικών όσο και µεικτών περιπόλων (στρατιωτικών / αστυνοµικών).
 • Ενισχύσεις σε ανθρώπινο δυναµικό του προσωπικού που ήδη υπηρετεί σε Εβρο και νησιά, µε συναδέλφους τους από ηπειρωτική Ελλάδα.
 • Πτήσεις µη επανδρωµένων αερο-οχηµάτων (UAV). Ως γνωστόν, η Πολεµική Αεροπορία επιχειρεί ένα Σµήνος UAV «Πήγασος» από τη Χίο, άλλα δύο συστήµατα UAV «Heron» από τη Σκύρο, ενώ ο Στρατός Ξηράς έναν Λόχο UAV «Sperwer» στη Θράκη
 • Τα UAV εκτελούν ταυτοχρόνως πτήσεις επιτηρήσεως για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και θαλάσσιας επιτηρήσε[1]ως για εντοπισµό λέµβων µε παράνοµους µετανάστες.
 • Το αερόπλοιο της Frontex στον Εβρο.
 • Ολοκλήρωση του αυτοµατοποιηµένου συστήµατος επιτηρήσεως συνόρων σε όλο τον Εβρο, που λειτουργεί η ΕΛ.ΑΣ. Η επίσηµη ενεργοποίησή του αναµένεται εντός του Σεπτεµβρίου και αποτελείται από 11 κάµερες ηµέρας / νύκτας, µε δυνατότητα µεταδόσεως ευκρι νέστατης εικόνας µέχρι βάθους 15 χλµ. εντός της Τουρκίας.
 • Συνεχείς επιθεωρήσεις από τον γενικό συντονιστή για το Προσφυγικό, ΥΦΕΘΑ Αλκ. Στεφανή, ο οποίος πριν από το ΚΥΣΕΑ είχε επισκεφθεί επί διήµερο Εβρο και Μυτιλήνη και λίγο πιο πριν Νίσυρο και Ρόδο.
 • Ενίσχυση προσωπικού και µέσων του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στα νησιά, τόσο µε συναδέλφους τους από την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και µε πλωτά του Πολεµικού Ναυτικού, που έχουν πυκνώσει την αριθµητική τους παρουσία, και περιπολίες στα νησιά.
 • Ενοποίηση όλων αυτών των συστηµάτων / αισθητήρων και µετάδοση τακτικής εικόνας σε «πραγµατικό χρόνο» (real time) τόσο στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο, που έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο, όσο και στα αντίστοιχα ΕΘ[1]ΚΕΠΙΧ / ΚΕΠΙΧ του ΓΕΕΘΑ, των Κλάδων και των τοπικών σχηµατισµών.
 • Συντήρηση και έλεγχος όλων των µέσων και των αναλωσίµων που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση της αποστολής αποτροπής του (πιθανού) κύµατος παράνοµων µεταναστών.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ