Στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μια από τις τομές που εισάγει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Το νέο εργαλείο που προβλέπει το νομοσχέδιο για την προστασία της Εργασίας φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στην αγορά εργασίας, ενώ αποτελεί έ να αίτημα της ΓΣΕΕ το οποίο αποδέχτηκε η κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, καθώς και η αμοιβή υπερωριών σύμφωνα με τους κανόνες.
Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα εργασίας εγγύηση για την τήρηση του 8ώρου και τη διευθέτηση. «Είναι ένας σύγχρονος ηλεκτρονικός μηχανισμός, πρωτοποριακός και για τα ευρωπαϊκά ακόμα δεδομένα», τόνισε ο υπουργός. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί το «κλειδί» για την δίκαιη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία,  η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες.

Νωρίτερα, η πορεία υλοποίησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Στη συνάντηση μετείχε επίσης η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση που εξέδωσαν τα δύο συναρμόδια υπουργεία, η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι το σύστημα παρακολούθησης του χρόνου εργασίας στην ψηφιακή εποχή:

1. Αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

2. Αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων και την αμοιβή τυχόν υπερωριών σύμφωνα με τους κανόνες.

3. Συντελεί στην αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν πρακτικές «μαύρης» ή υποδηλωμένης εργασίας. Πρακτικές οι οποίες δυστυχώς δεν είναι σπάνιες και εκτός των άλλων στερούν πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα και τον προϋπολογισμό.

4. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας καθιστά, επιπλέον, τους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας διαφανείς και αντικειμενικούς και αποτελεί το «κλειδί» για την δίκαιη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες.

5. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ που ικανοποιείται σήμερα.

Η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου οι απαιτούμενες επενδύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.