Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση δημοσιεύοντας τις προθέσεις της με χάρτες. Εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπεύθυνος της αεροναυτιλίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με το skai.gr δημοσίευσε δύο χάρτες. Ο ένας δείχνει τα νέα σημεία, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίπλα από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη.

Ο δεύτερος χάρτης απεικονίζει την οριοθέτηση που έχει κάνει η Τουρκία, ώστε όλη η Ανατολική Μεσόγειος να είναι υπό την επιρροή της. Στα νέα σχέδια συμπεριλαμβάνει και τα σημεία ανατολικά της Κύπρου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την Ελλάδα.


Από την ελληνική πλευρά, η ελληνική αποκλειστική ζώνη φτάνει έως και την Κύπρο, όπως φαίνεται και στον χάρτη.


Χτες στο συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλείας, στάλθηκε ένα αρκετά έντονο μήνυμα.

«Δεν συμβιβαζόμαστε για τα δικαιώματά μας στις θάλασσες και στους αιθέρες. Θα υποστηρίξουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας.»

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν, επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στην προάσπιση των συμφερόντων της.

Σύμφωνα με το CNN Turk, o Σάρατζ πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία την Πέμπτη.

Όσον αφορά το νέο μεταναστευτικό κύμα προς τα ελληνικά νησιά, εντοπίστηκαν από το λιμενικό 45 άτομα σε λέμβο προς Λέσβο και 28 προς Σάμο.

Ο κ. Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως το δίκαιο της θάλασσας στην περιοχής μας θα εφαρμοστεί, όπως πρέπει να γίνεται και θα συνδυαστεί με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

«Θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στην Τουρκία.» με την οριοθέτηση και την ανακήρυξη, τόνισε.

Στην Αθήνα την Τρίτη 9 Ιουνίου ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιταχύνει εκ του παραλλήλου τις προσπάθειες για θωράκιση των ελληνικών θέσεων, ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι ελληνοιταλικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Εάν το επόμενο διάστημα ξεπεραστούν τα εναπομείναντα προβλήματα και οριστικοποιηθεί η συμφωνία της Αθήνας με την Ρώμη για οριοθέτηση ΑΟΖ, θα σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι απέναντι στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για σφετερισμό ελληνικής κυριαρχίας, ο μοναδικός δρόμος για την σταθερότητα και την συνεργασία είναι οι διμερείς συμφωνίες για τον διαμοιρασμό θαλασσίων ζωνών.

Πηγή: parapolitika.gr